Coderdojo is een wereldwijde organisatie van clubs die kinderen/jongeren van 7-17 jaar leren programmeren, websites bouwen, apps, games et cetera. Gerund door vrijwilligers, gratis toegankelijk. In Baarle bestaat Coderdojo 5 jaar en dat vierden ze zaterdag 7 oktober met taart in de pauze. En daarna gingen ze lekker weer door waar ze mee bezig waren… programmeren!
Door Jeanny Wouters
Het is een rustig groepje van 12 deelnemers deze zaterdag, 6 meisjes en 6 jongens. In leeftijd variërend van 7-15 jaar, en voor de begeleiding zijn er een aantal ouders en vier vrijwilligers. Scratch heet het programma waar ze deze middag mee bezig zijn. Op de afgedekte biljarts in De la Sallezaal van het cultuurcentrum Baarle liggen stapeltjes opdrachten. Ze zitten in een grote kring allemaal aan tafels achter een laptop, rustig overdenkend waar ze aan werken en soms overleggend met een vrijwilliger of buurman/vrouw.
Felicitatie
Om drie uur verschijnt op het grote scherm dat speciaal voor het jubileum is opgesteld het gezicht van Sanneke van der Meer, de voorzitter van Coderdojo Nederland. Zij komt de deelnemers en vrijwilligers in Baarle feliciteren. “Hebben jullie al taart gehad?” is het eerste wat ze vraagt. Nee, dat komt nog. “Wat zijn jullie aan het doen?” Scratch, is het antwoord, en het liefst werken ze aan games, spelletjes bouwen. Sanneke vertelt dat er nu 100 kleine dojo’s zijn in Nederland en dat er in maart 2024 een party komt voor Dojo Brabant. De kinderen luisteren allemaal heel stil en gedisciplineerd. En dan is het tijd voor een drankje en taart! Driekleuren en het logo van coderdojo er bovenop.
Gelijkgestemden
Initiatiefnemer voor deze Baarlese club is Koen Wouters. Zijn dochter Skye is 15 jaar en met haar wilde hij graag naar een coderdojo, en daarvoor moesten ze helemaal naar Tilburg. Dat vonden ze jammer, ver weg, en zo ontstond het idee om in Baarle een eigen coderdojo op te richten. Kinderen van alle basisscholen komen hier bij elkaar, ze ontmoeten er gelijkgestemden. ‘Like-minded-mensen’ zo noemen ze het ook wel. “Thuis zitten ze in hun eentje achter de laptop, hier kunnen ze elkaar helpen.” De kinderen komen uit Nassau en Hertog, maar ook Ulicoten, Zondereigen, Chaam en Alphen.
Robotjes en lichtobjecten
In Baarle programmeren ze ook zelfgebouwde robotjes, werken ze met 3-d printers en lasersnij-apparatuur. Spelletjes maken vinden ze allemaal het leukste en het programma Scratch kennen ze al. Digitale geletterdheid maakt vanaf 2025 deel uit van elk schoolplan, vertellen de vrijwilligers. Die zijn met zevenen en elke eerste zaterdagmiddag van de maand is er een Coderdojo, normaal in de aula van cultuurcentrum Baarle. In december gaan ze iets doen met lichtobjecten. “Het is geen cursus maar een activiteit,” leggen ze uit. Sommige kinderen komen elke maand, werken aan een eigen project, anderen komen naar themasessies, die spreken hen meer aan. Dan zijn er wel eens twintig kinderen. Dertig is het maximale dat ze aan kunnen.
Wereldwijd
De wereldwijde koepelorganisatie biedt allerlei materiaal aan, logo’s, boeken, websites. Coderdojo is in 2011 bedacht in Cork in Ierland door James Whelton, hij werkt op een school en richtte daar een computerclubje op. Bill Liao richtte daarop samen met hem de organisatie Coderdojo op die open source werd en waaraan nu over de hele wereld coderdojo’s aan meedoen. Op coderdojo.nl vind je meer informatie en je kunt overal in het land een keer meedoen als je wilt. Proficiat Coderdojo Baarle!