Chaam - Donderdag 12 oktober jl. werd tijdens de bijzondere raadsvergadering in het SKAC het nieuwe coalitieakkoord door GBA, VVD en CDA gepresenteerd. GBSV gaf hier bij monde van fractievoorzitter Hanneke Willemstein de volgende reactie op: ”Onlangs las ik ergens ‘waarom moeilijk doen als het samen kan?’. Datzelfde hebben wij ons afgelopen periode afgevraagd. Want hoe kom je van goed functionerende gemeenteraad met een raadsbreed akkoord tot een raad die voor de tweede keer in anderhalf jaar tijd een coalitie aan het vormen is?

Radiostilte

In praktische zin is deze tweede coalitievorming het resultaat van het vertrek van GBSV uit de coalitie afgelopen juni. Maar daaraan lagen wel een aantal zaken ten grondslag die de gehele gemeenteraad aangaan. Een constructieve samenwerking valt of staat namelijk met open en duidelijk met elkaar communiceren; gedeelde doelen en onderling vertrouwen en respect. Naar aanleiding van de coalitiebreuk is een informatieproces opgestart om de ontstane politieke situatie te duiden en bij de partijen op te halen hoe zij de bestuurlijke toekomst van onze gemeente zien. Er volgde een intensieve gesprekkencyclus die resulteerde in een aantal aanbevelingen van de informateur: ”Het vertrekpunt en uitgangspunt voor een nieuwe coalitie en college is enerzijds een breed draagvlak binnen de gemeenteraad, anderzijds een vruchtbare samenwerking tussen gemeenteraad en College. Openheid en transparantie vervullen hierin een essentiële rol.

Tevens is het advies dat de beoogde coalitiepartijen de andere raadsfracties nadrukkelijk betrekken in het proces van het opstellen van een herzien, geactualiseerd coalitieakkoord. Waardoor op inhoudelijke thema’s een zo breed mogelijk draagvlak kan worden bereikt. De beoogde coalitiepartijen zijn zich, mede met het oog hierop, het belang van een breed politiek-bestuurlijk draagvlak binnen de gemeenteraad bewust.” De informateur draagt vervolgens zijn bevindingen over aan de formateur met de mededeling aan alle fractievoorzitters dat deze op korte termijn contact opneemt.

Wat volgt is een radiostilte van twee maanden…

Kortom: er is een informatieproces geweest waarin aanbevelingen gedaan zijn. Deze aanbevelingen zijn overgedragen aan de formateur. En, vervolgens ter zijde geschoven door de drie coalitiepartijen. Een teleurstellende keuze wat GBSV betreft.

Samenspel in lokale politiek

GBSV staat voor open en transparant bestuur, een samenspel tussen gemeenteraad, inwoners, burgemeester, wethouders en ambtenaren. Een goed samenspel draagt bij aan het vertrouwen in de lokale politiek. Raadsleden zouden meer moeten opereren vanuit raadsbelang. Ook voor ons is dit een continue zoektocht tussen enerzijds het profileren van de partij en anderzijds het slaan van bruggen naar andere partijen in de gemeenteraad. Zoals gezegd, een constructieve samenwerking – ook binnen de gemeenteraad – valt of staat met open en duidelijk communiceren, gedeelde doelen en onderling vertrouwen en respect. Dit is wat we misten in de vorige coalitie, dit is wat we missen in het formatieproces.

Wat we daarnaast in dit coalitieakkoord missen is gevoel voor lokale verhoudingen, ambitie en daadkracht. Goed bestuur is meer dan simpelweg de helft +1. Zoals een van de raadsleden vorig jaar aangaf: democratie is pas echt democratisch als de meerderheid ook de minderheid erbij betrekt. Vanuit ons dus de dringende oproep aan het nieuwe college om de oppositiepartijen serieus te nemen en te betrekken bij plannen en besluiten die voor ons en onze inwoners belangrijk zijn. Want: waarom moeilijk doen als het samen kan?”

Oppositie

Inhoudelijk zijn er ook verschillende opmerkingen te maken over het nieuwe coalitieakkoord; onder andere het gebrek aan inzichtelijk maken van – toekomstige – financiële tekorten zoals geadviseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG); het op deze wijze opnemen van het KindCentrum - de paragraaf doet onzes inziens geen recht aan het jarenlange intensieve traject wat met maatschappelijke partners en gemeenteraad is afgelegd. Ook het ontbreken van een plan voor het vergroten van het aantal huurwoningen in alle kernen en de afnemende aandacht voor de N639 zijn zaken waar wij ons als partij zorgen over maken en waar we als oppositie het verschil willen maken. GBSV blijft zich hoe dan ook inzetten voor een beter Alphen-Chaam.