Ruim 300 mensen genoten al van de oude filmpjes van Baarle, die André Moors in nauwe samenwerking met heemkundekring Amalia van Solms vertoonde op een groot scherm in de ontvangsthal bij Q-lite de voorbije week. Volgende week is er nog een voorstelling in het cultuurcentrum Baarle maar ook die is geheel volzet. “37 filmkes, ik heb keuzes moeten maken” vertelde Dré in zijn inleiding. Hij kreeg het meeste filmmateriaal van mensen uit het dorp, en gezien de reacties uit de zaal doet hij velen daar een plezier mee…
Door Jeanny Wouters
Het gaat om amateurbeelden waar fragmenten uit zijn geknipt. Gemaakt tussen 1942 en 1997. Heel veel Baarlenaren komen in beeld, bij feesten en partijen, reizen en voorstellingen en de inleider meldde dat commentaar van harte welkom was zodat meer achtergrondinformatie beschikbaar kwam voor het nageslacht. Ook gaf hij de waarschuwing mee niet te schrikken en je goed te realiseren dat velen in beeld “er niet meer zijn”.
Kennen jullie deze mens?
Ineke van Elswijk werd in het dankwoord gecomplimenteerd. Zij was verantwoordelijk voor de montage. En ze had de vaart er goed in gehouden. Dat moet ook wel als je zoveel wilt laten zien in twee uur tijd en de aandacht erbij wilt houden! Daarbij was de kwaliteit, zoals André het verwoordde “niet als van het NOS journaal”. Hoewel de beginbeelden wel uit een soort bedrijfsjournaal kwamen, beelden van een van Baarles beroemdste kunstenaars, gobelinwever Desirée Geeraerts die je aan het werk ziet achter het weefgetouw. “Kennen jullie deze mens?” vroeg de presentator. En daarmee was de toon gezet en werd de voorstelling interactief.
Snel
“Goed opletten, de filmkes gaan snel” was niets teveel gezegd. De twee uren vlogen voorbij. Dani en Marleen van Q-Lite werden in het dankwoord genoemd, net als directeur Dirk Geenen. Zij maakten de voorstellingen mogelijk in wat genoemd wordt het ‘Visual Experience Center’ bij het bedrijf. De oproep om te stemmen op Q-Lite als genomineerde voor de ‘Made In Antwerpen’ Award, een publieksprijs voor haar innovatieve Transparante LED-scherm Talking Windows. Dit is een display die full colour boodschappen toont aan de buitenwereld, met behoud van lichtinval in het gebouw en het zicht naar buiten. Het is een nog onbekende digitale toepassing, een uniek scherm uitblinkend in originaliteit, innovatie en impact.
Vrijwilligers van Heemkundekring Amalia van Solms bemanden de bar en er werd gezellig nagepraat zowel na de avondvoorstellingen als de laatste zaterdagmiddagvoorstelling bij Q-Lite.