De raadsvergadering van de gemeente Alphen-Chaam had vooral veel begrotingen, jaarcijfers en rapporten van verbonden partijen op de agenda. Daarnaast bracht de vergadering een oud aspect in een nieuw jasje terug in de gemeentelijke politiek: de burgerleden.
Door Luc van Hoek
Burgerleden
De term burgerlid wordt niet in alle gemeenten in Nederland gebruikt; vaak wordt dit commissielid genoemd. Bijna iedere gemeente heeft raadscommissies met deze ‘burgerleden’, ruim 5000 in totaal in Nederland. In de besluitvorming willen gemeentes een breder draagvlak en kennisniveau creëren. Voordat een raadsvoorstel in de gemeenteraad wordt gebracht voor besluitvorming worden er eerst twee andere stappen genomen: de beeldvormingsfase en de beoordelingsfase. De meeste gemeenten hebben maximaal twee burgerleden per fractie; Alphen-Chaam gaat een maximum van drie per fractie hanteren. Een burgerlid is geen lid van de gemeenteraad, maar wel volwaardig vertegenwoordiger van een raadsfractie in de voorronden van het besluitvormingsproces. Dat betekent dat een burgerlid in de genoemde fases alles mag wat een raadslid ook mag. Door in de beeldvorming en de oordeelsvorming effectief voorwerk te doen, wordt de lengte van de besluitvorming in de raadsvergadering beperkt. Deze burgerleden worden benoemd voor een raadsperiode. Omdat het lastig blijkt om burgerleden te vinden die op de kieslijst hebben gestaan, is dit losgelaten. De burgerleden kunnen dus raadsleden ontlasten in de voorbereidende fase van raadsvoorstellen: hierdoor wordt de werkdruk van de raad verminderd. Alphen-Chaam heeft in het verleden wel raadscommissies gehad, maar werkt al jaren zonder; nu dus feitelijk een variatie op het oude thema…
Benoeming
Burgemeester Lieke Schuitmaker was blij dat alle raadsfracties inwoners hadden gevonden die de rol van burgerlid willen gaan invullen. “Dit is voor de gemeente een feestelijk moment!”, aldus de burgemeester. De volgende burgerleden werden benoemd. Patrick Jansen (GBA), Marjo Mouws-Reijns (GBA),Niek van Oosterbosch (GBSV),Sandra Reijnders (GBSV), Karin Oomen (GBSV), Alphons de Roij (CDA), Maarten Hendriks (VVD), Martijn Bernaards (VVD), Franka) Martens (GSU), Aries Vermeeren (GSU), Jessica Schoonderwoerd (D66), Quirijn) van Woerdekom (D66, en Theo) Knijff (D66). Met een bos bloemen werden de aanwezige burgerleden feestelijk onthaald.
S.R.B.T.
De Ontwikkelingsstrategie Stedelijke Regio Breda-Tilburg riep nogal wat vragen op binnen de raadsfracties. Deze strategie is tot stand gekomen door een breed samenwerkingsverband van 19 gemeenten, waterschappen, Provincie en Rijk. Didi Deckers (GBSV) bracht twee amendementen in; de eerste om de huidige fietsverbindingen door te ontwikkelen naar snelfietspaden; de tweede om de ‘blauw-groene parel’ beter in beeld te brengen (de groene buffer die gemeente Alphen-Chaam vormt voor zowel Breda als Tilburg). “Want als wij onze waterhuishouding niet goed voor elkaar hebben loopt Breda onder water.” Ook Bart Lauwaarts (GBA) had zo zijn twijfels over het lijvige rapport: “Ik heb het gevoel dat er meer over ons gesproken wordt, dan met ons.” De nieuwe wethouder Eric Daandels mocht voor de eerste keer naar de microfoon om nader toelichting te geven over het rapport. “Dergelijke grote nota’s komen na veel en lang overleg tussen de verschillende partijen tot stand. Dan blijven details nog achterwege. Maar ik kan namens het college positief reageren richting de amendementen. We zullen als college er voor vechten om ons op de kaart te krijgen en te houden!” De amendementen werden unaniem aangenomen.
Motie voortgang ABG
De coalitiepartijen GBA, CDA en VVD riepen in een motie de gemeente Baarle-Nassau op om de voortgang richting de ABG-organisatie niet te vertragen. Door de impasse in de vorming van een nieuwe Baarlese coalitie is daarover ongerustheid binnen deze partijen. Wethouder Eric Daandels steunde de motie namens het college: “We zijn trots op deze motie, het geeft vertrouwen en duidt op een goede samenwerking binnen onze gemeente.” GBSV-fractievoorzitter Hanneke Willemstein had echter met verbazing kennisgenomen van de motie. “Baarle-Nassau doet volgens ons geen afbreuk aan de ‘packagedeal’. De coalitiepartijen laten zich teveel leiden door 2026, het zogenaamde ravijnjaar, waarin de overheidssteun fors minder zou worden. Daar snappen wij niks van…” GBSV kreeg in de stemming alleen steun van de eenmansfractie van D’66; met 9 stemmen voor en vier tegen werd deze aangenomen.