Veertig jaar geleden, in 1983, kwam er voor het eerst een Chaams orkestje op de Nederlandse televisie, op primetime nog wel bij de AVRO op zaterdagavond via Nederland 1. De uitzending ging rechtstreeks vanuit theater ‘t Spant te Bussum de ether in. In Chaam kon je een kanon afschieten.
Door Berry van Oers
Pim Jacobs
Het televisiedebuut van het Chaams orkestje was het resultaat van een verzoek aan jazzpianist Pim Jacobs voor zijn Tv-programma ‘Mensen Wensen’. “We zouden graag optreden samen met operazangeres Christina Deutekom en als dirigent Bernard Haitink van het Amsterdams Concertgebouw Orkest”, lieten de Chaamse musici bescheiden aan Jacobs weten.
Weense Staatsopera
Een paar dagen later rinkelde de telefoon in Chaam. Aan de lijn was de AVRO. “Een geweldig idee!”, zei de producer. Er waren echter twee probleempjes. Deutekom was in het buitenland en Haitink was op tournee. “Wat denken jullie van Marjon Lambriks van de Weense Staatsopera en als chef-dirigent Jan Stulen van het beroemde Nederlandse Promenade Orkest”, vroeg de producer. “Ook goed!”, zei het Chaams orkestje bescheiden.
Garde Offizier
Op donderdagavond kwamen dirigent Jan Stulen en de AVRO-producer naar de repetitie in Het Chaamsche Wapen om een muziekwerk uit te kiezen. Op de lessenaar van de Chaamse musici stond het zelf geschreven Slavenkoor uit de opera Nabucco van Verdi. Marjon Lambriks luisterde via de telefoon rechtstreeks vanuit Wenen mee. In haar eentje kon ze geen koor vertolken. Daarom koos het Chaams orkestje in overleg met Marjon voor het legendarische soldatenlied van Robert Stolz ‘Adieu mein kleiner Garde Offizier’.
’Adieu!’
Op die bewuste zaterdagochtend reisde het Chaams orkestje per touringcar af naar theater ’t Spant in Bussum, uitgezwaaid door tal van trotse Chamenaren. In ’t Spant moest de hele dag gerepeteerd worden met Marjon Lambriks onder leiding van dirigent Jan Stulen. Marjon straalde. Ze was in blijde verwachting. Ter plekke werd een muziekpartij geschreven, want Wimke was die in alle consternatie vergeten. “Het zou leuk zijn als jullie op het einde van het lied allemaal ‘adieu’ roepen”, stelde Marjon voor.
Decor
Tijdens de repetities werd meegeluisterd door violist Theo Olof. Acteur Jeroen Krabbé verkleedde zich onderwijl als Willem van Oranje voor de gelijknamige Tv-serie die in 1983 draaide. Fluitiste Berdien Stenberg lanceerde vlak voor het optreden van het Chaams orkestje haar hit ‘Rondo Russo’. En toen was het ‘moment suprême’ daar. Toontje kwam te laat op en stootte met zijn sousafoon tegen het decor dat gevaarlijk wankelde. Regisseur Job Klinkenberg hield zijn hart vast. De camera’s draaiden. Het ging maar net goed.
Traantje
Het Chaams orkestje gedirigeerd door Jan Stulen begeleidde Marjon Lambriks ‘live’ voor de camera’s omstreeks half tien die zaterdagavond. In de slotnoot riepen de dappere musici luidkeels ‘Adieu!’, met Chaamse tongval. Miljoenen kijkers waren er getuige van. De moeders in Chaam pinkten een traantje weg. Pim Jacobs stak zijn duim op. “Goed gespeeld Schuimkoppe!”, riep liedjesschrijver Gerrit den Braber die in het publiek zat. De burgemeester van Chaam stuurde ’s anderendaags een huldebetuiging aan de Chaamse ambassadeurs. Het orkestje bestaat nog steeds!