Na ruim 4 uur beschouwingen, schorsingen, termijnen, amendementen en moties kon burgemeester Lieke Schuitmaker donderdagavond 9 november een hamerklop geven op de begroting van de Gemeente Alphen-Chaam voor volgend jaar. Een begroting die sluitend is, maar met een positief saldo van € 284.000,- op een totale begroting van ruim 28,5 miljoen euro een flinterdunne marge toont.

Door Luc van Hoek

Belangrijk

De wethouders Erik Wilmsen en Eric Daandels hadden hun stropdas in de kledingkast weer eens opgezocht. “Want ’t is toch één van de belangrijkste raadsvergaderingen van het jaar”, aldus wethouder Erik Wilmsen. Alle raadspartijen kregen eerst de gelegenheid om in hun algemene beschouwing te reageren op de programmabegroting 2024. Bij afwezigheid van fractievoorzitter Hanneke Willemstein van G.B.S.V. had partijgenote Didi Deckers wel een aantal aanmerkingen. “Onze gemeente Alphen-Chaam is niet alleen de gezelligste gemeente van Brabant, maar volgens ons ook de duurste. Dat betekent dat onze inwoners met een eigen woning de klos zijn door de hoge Onroerende Zaak Belasting. We willen daarom graag laten onderzoeken of een bijdrage van eigenaren met onroerend goed, niet zijnde de eigen woning, in onze gemeente wellicht passend is.”

Betaalbare woningen

Didi Deckers: “Daarnaast willen we de bouw stimuleren van flexwoningen; ga als college op zoek naar passende locaties!” Een motie van G.B.S.V., gesteund door D ’66, om betaalbare woningen te bouwen tot een bedrag van ongeveer € 250.000,- kreeg geen steun van de coalitie: “Dit is, in verband met de huidige bouwprijzen, niet uitvoerbaar”, aldus Lammert Westra (C.D.A.). “Kijk dan wat wél mogelijk is”, aldus Didi Deckers. Ook het dossier N639, de provinciale weg door Chaam, kwam weer ter sprake en heeft raadsbrede steun: “De overlast is inmiddels niet te overzien. Wat ons betreft is het vijf óver twaalf!”, aldus Didi Deckers. Wethouder Erik Wilmsen deed de toezegging ‘om het gemeentelijk standpunt bij de Provincie nog krachtiger weg te zetten.’ Raadslid Deckers deed ook een beroep op de coalitiepartijen G.B.A., C.D.A. en V.V.D: “het is aan ons allemaal om voor loyaliteit en samenspel te zorgen; betrek de oppositie dan ook bij nieuwe plannen!” V.V.D.-woordvoerder Richard van den Berg was niet gecharmeerd van het plan om verhuurders en eigenaren van onroerend goed (niet voor eigen bewoning) extra te belasten. “We zijn hier niet in de Randstad met huisjesmelkers; u treft daarmee de z.z.p.-er die met hard werken zijn pensioen in een tweede woning heeft opgebouwd. Of de boer met zijn stallen die het al moeilijk genoeg heeft in deze tijd.” Meerdere partijen wezen op het belang van groen in de gemeente. Wethouder Erik Wilmsen was daar blij mee: “Het is mooi dat u hiervan de noodzaak inziet.”

Leerlingenvervoer

Het leerlingenvervoer blijft de raad bezighouden. Wethouder Judith van Loon begreep de motie. “We merken wel verbeteringen in het vervoer. Medio volgend jaar loopt het contract af. Dan zullen we de opties opnieuw bezien. De wensen van de ouders zijn ons bekend. Maar we willen geen valse verwachtingen wekken.” Het aspect veiligheid in de gemeente kwam ook ter sprake. Burgemeester Lieke Schuitmaker: “sommige problemen kun je beter aan de voorkant oplossen in plaats van handhaving, mooi voorbeeld is het toezicht op ’t Zand.” G.S.U.-raadslid Peter van Opstal wees in deze ook op de overlast van bezoekers van de Galderse Meren in de zomerperiode. “Weliswaar op grondgebied Breda, maar wel met parkeeroverlast op grondgebied Galder.” Hij wees ook op het bouwen in Galder: “dat heeft hoge prioriteit, het tempo is nu te langzaam; versnel hierin!” Wat betreft het faciliteren van onderdak voor vluchtelingen is Alphen-Chaam nog niet ver. “Er heeft nog geen locatie-onderzoek plaatsgevonden; we gaan eerst de uitgangspunten bespreken”, aldus de burgemeester.

Website

G.B.A.-raadslid Niels Huismans wees nogmaals op de gedateerde website van de gemeente. “Hier hebben we al eerder opmerkingen over gemaakt, ook over de i.c.t. in zijn algemeen; maar we zien nog steeds geen verbetering.” Burgemeester Schuitmaker verwees naar de Visie op Dienstverlening: “Die is inmiddels 10 jaar oud; er is veel veranderd, daarom gaan we het traject opstarten om dit actueel te maken.” En inzake CittaSlow, waarvan een aantal partijen opmerkten dat de gemeente hier meer werk van moet maken: “U kunt van ons een uitvoeringsprogramma verwachten in december.” Wilt u de hoofdlijnen van de begroting overzichtelijk teruglezen? Dan verwijzen wij graag naar de infographic van de gemeente in de editie van Ons Weekblad van donderdag 26 oktober!