De publieke tribune in de raadzaal was tot de laatste stoel gevuld woensdag 8 november. De raad van Baarle-Nassau vergaderde over de begroting, de zogenaamde Algemene Beschouwingen. Het voorspelde vuurwerk bleef uit, de nu ontstane meerderheid van de oppositie bracht een amendement in dat door hen werd aangenomen; de begroting werd unaniem goedgekeurd.
Door Jeanny Wouters
Thomas Adams (CDA) noemde het de moeilijkste tijd in zijn carrière van 18 jaar in de gemeenteraad. Lastige besluiten moeten worden genomen en zeker niet de meest populaire merkte hij op. “Wij zijn niet tegen samenwerking in de ABG, wij zijn zelfs mede initiatiefnemer. We willen niet eerder gemaakte besluiten terugdraaien alleen vinden wij het nu niet de juiste tijd.” Temporiseren was zijn conclusie dus. Op 30 november komen de drie raden van de ABG gemeente (Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen) bijeen om over de huisvesting te praten en men hoopt dat er dan een duidelijke financiële onderbouwing zal zijn en dat de financiële zorgen dan besproken worden, want die leven volgens Adams niet alleen bij Baarle.
Motie van inmenging
Aan het begin van de vergadering had raadslid De Jong (CDA) een vraag over een zogenaamde ‘motie van inmenging’ vanuit de naburige gemeente Alphen-Chaam. Bij de griffie was deze niet officieel binnengekomen, dus die werd niet op de agenda geplaatst.
Elke partij mocht daarna zijn zegje doen over de begroting, maar de meeste aandacht was bij de partijen toch gericht op de ABG samenwerking en nieuwbouw voor een gemeentehuis voor de ambtenaren. Fractie Van der Velden had het over een in zijn ogen onverantwoorde keuze en schetste een toekomstig groter samenwerkingsverband in de Samenwerking Stedelijke Regio Breda Tilburg. De functie van de burgemeester, als voorzitter van de raad maar ook als ABG-bestuurder werd door Fractie Ulicoten aangehaald. Jannes Kusters (FU) sprak, waar het de gepresenteerde begroting betrof over een financieel onzeker meerjarenperspectief. Vanuit de partij Baarle! kaartte de heer Pekaar de manier van politiek bedrijven en persoonlijke aanvallen op Facebook aan. Maar hij trok de discussie ook in het positieve door te melden dat het hem opviel dat de raad het op veel punten wel eens was, en dat stemt positief. “Veel wordt breed gedragen.”
Raadslid Severijns (VPB) stoorde zich aan het feit dat alle aandacht uitging naar de huisvesting ABG en hij had het over “populistische beeldvorming”. Terwijl er zoveel andere dingen geregeld moeten worden, sociaal domein, bestuur en duurzaamheid. Als de derde wethouder niet hoeft te worden begroot, kan de woonlastenstijging verminderd worden! Hij maakte ook opmerkingen over het niet transparant zijn van de lopende coalitiebesprekingen. In deze raadsvergadering werd al een beeld gevormd van hoe de hazen gaan lopen…
Amendement
Het amendement wat CDA, Fractie Ulicoten en Fractie Van der Velden indienden, hield in dat er een wijziging in het te nemen besluit tot goedkeuring van de programmabegroting 2024 en de meerjarenbegroting werd voorgesteld. In tweede termijn werd het amendement aangepast. De programmabegroting 2024 wil men vaststellen inclusief de opgenomen onttrekkingen en toevoegingen aan de algemene reserve, die in de eerste begrotingswijziging werden voorgesteld; echter de meerjarenraming wil men voor kennisgeving aannemen! Na de eerste termijn was er een korte schorsing werden vragen beantwoord door de wethouders.
Eerlijke discussie
Wethouder Van Tilborg pleitte voor een eerlijke discussie en gaf aan zelf geen zicht te hebben op wat via Facebook gecommuniceerd wordt omdat dit medium hem niet bevalt.
In december besluit de raad over de Omgevingswet aldus wethouder Van Tilborg, dat is kort dag geeft hij toe, maar de laatste gelegenheid hiervoor. De Omgevingswet vervangt de werkwijze met Bestemmingsplannen en is van overheidswege al enige tijd geleden opgelegd. De wethouder merkte eveneens op dat de begrotingsbehandeling te veel in het teken van de ABG huisvesting stond. Hij was wel blij met het feit dat alle fracties de begroting 2024 wilden vaststellen.
Voor wethouder Van de Laak waren er weinig vragen. Over het Huisartsen spreekuur en Prikpost in Ulicoten kon zij geen toezeggingen doen omdat de gemeente daar niet over gaat.
Burgemeester De Hoon-Veelenturf pareerde de aanval op haar voorzitterschap van de raad door te stellen “ik heb maar 1 agenda, en dat is de bestuurskracht van Baarle-Nassau te borgen, u moet mijn reactie in dat licht zien.”
Nadat de amendementswijziging was voorgelezen door de voorzitter werd er gestemd: zoals eerder vermeld stemden VPB en Baarle! tegen het amendement omdat de argumenten daarin aangevoerd gebaseerd zijn op de discussie rondom de ABG centrale huisvesting en deze hen niet aanspreken. De Begroting 2024 werd met unanieme stemmen wel goedgekeurd. Alle partijen legden een stemverklaring af met daarin hun argumentatie. Waarbij men het eens was over een ding: Baarle wil flexibiliteit houden, en de bezwaren van VPB en Baarle! zijn niet dermate groot dat men daarom tegen de voorgestelde begroting en het niet vaststellen van de meerjarenbegroting stemt.