Het financieel meerjarenplan 2020-2025 had nummer 18 op de agenda van de gemeenteraad van Baarle-Hertog donderdag 21 december 2023. Schepen Sophieke Verhoeven deed de toelichting. Na een vragenronde en korte schorsing om antwoorden te formuleren, werd het met eenparigheid goedgekeurd.

Door Jeanny Wouters

De aanpassingen op de meerjarenplanning voor 20/25 werden toegelicht. Investeringen ten behoeve van het nieuw te bouwen cultureel centrum. In riolering en wegwerkzaamheden, fase 3 Zondereigen, Kapelstraat en reconstructie centrum/Molenstraat. Onderhoud gemeentehuis, nieuwe vrachtwagen voor het gemeentelijk wagenpark, onderhoud aan het Heemhuis dat reeds eerder gepland was maar niet kon worden uitgevoerd. En dan zijn ook werken noodzakelijk aan de toren van de Sint Remigiuskerk. Er is het plan om de speelpleintjes aan te pakken, waarvoor 130.000 euro is begroot. De aankoop van de kleuterschool in Zondereigen en het masterplan rond de kerk aldaar. Een greep uit allerlei zaken die de gemeente gaat financieren uit eigen middelen aldus de schepen. Ze presenteerde trots de positieve resultaten en noemde Baarle-Hertog “een financieel gezonde gemeente met ambitie”. De nieuwe financieel directeur Jan Hermans werd in het dankwoord betrokken.

Gasboetes en leefloners

Uiteraard waren er legio vragen vanuit de oppositie. Ann Brosens (CDK) vroeg naar het aantal leefloners; schepen Jeroen van de Bogaert kon deze vraag niet een-twee-drie beantwoorden en zegde toe haar snel deze cijfers te bezorgen. Mark Bruurs stelde vragen over GAS-boetes waar hij tegenstander van is. In Baarle-Hertog worden die alleen gebruikt voor parkeren; hij vindt dit een zure straf. Het bedrag dat voor speelpleintjes wordt uitgetrokken noemde hij ‘veel te veel, dat kan voor een veel lager bedrag’. 130.000 euro is volgens hem voor een rijke gemeente. “U vergist u in de draagkracht van deze gemeente.” Zijn laatste vraag had betrekking op het weggetje achter de Witte Pomp. Hij riep de burgemeester op de hoop niet op te geven en vol te houden om dat wegje toch eens op te knappen.

Nog meer vragen

Leo van Tilburg (CDK) had diverse vragen: “het dak dat wordt opgeknapt van het pand Molenstraat 47, de oude garage van Lowieke Broos, is dat van het woonhuis of de garage en hoe ziet u de toekomst van dit gebouw?” De burgemeester gaf aan dat niet het huis, maar het stuk ernaast met plat dak moet worden gerepareerd omdat dit lekt wat nadelig is voor het gebouw. Over de toekomst ervan is nog niets te zeggen, de woning blijft in gebruik.

De nieuw aan te kopen vrachtwagen met kraan mocht volgens raadslid Van Tilburg worden uitgesteld zolang ie nog goed is. De verkeersveilige ingrepen in de Molenbaan, “welke zijn die?” wilde hij weten. Schepen Philip Loots vertelde hierover in overleg te zijn met Nassau, zij zullen de bermen bijwerken en voor de andere ingrepen is geld gereserveerd.

Dan stelde hij nog een vraag over het Hemelwaterplan, waarvoor 15.000 euro is gereserveerd en hij noemde daarbij de vele wadi’s die in het verleden zelf door de gemeente werden ingericht. Burgemeester De Bont had als antwoord dat dit van hogerhand is verplicht gesteld, dat er een totaaloverzicht moet komen dat door Aquafin gemaakt wordt, en dit doet men samen met Merksplas omdat die met hetzelfde stroomgebied werken. Het plan moet inzicht geven in wat de toekomst kan brengen.

Afkoppelingsdeskundige

Ook wilde Leo van Tilburg weten wat een ‘afkoppelingsdeskundige’ is en doet. Deze wordt genoemd in de plannen van de Tommelse Akkers. De burgemeester lichtte toe dat dit een deskundige is van Pidpa die helpt bij ingewikkelde projecten.

De timing voor de reconstructie Molenstraat/centrum noemde Van Tilburg optimistisch, gezien het feit dat er nog alleen een concept plan voorlag en hij wilde ook graag weten of de eenrichtingsweg inrichting van de baan was of slechts in de ijskast. De opmerking van de burgemeester dat deze in de prullenmand terecht gekomen was, deed hem goed. Hij stelde een vraag over de stand van zaken wat betreft verledding (hoeveel straatverlichting is al led)? En heeft dit geleid tot kostenbesparing? De verledding is volgens het college al voor 60% gerealiseerd en kan volgens afspraak met Fluvius komend jaar helemaal rond zijn.

Er werden nog wat politieke prikken uitgedeeld, de oppositie merkte op dat er vier jaar niks gedaan was en dat men nu in twee jaar alles tegelijk wil doen. Het college sprak dit tegen, er waren veel tegenvallers en zaken buiten hun wil uitgesteld, maar er werd voortvarend gewerkt.

Uiteindelijk stemden allen voor de aanpassingen van het financieel meerjarenplan en werd dit vastgesteld.

Gebiedsontwikkeling centrum

Het laatste agendapunt, de gebiedsontwikkeling in het centrum, werd na enige discussie en een amendement ook eenparig goedgekeurd. Schepen Loots schetste het verloop van de planmakerij sinds 2021. In het plan werken vier partners samen: Kerkfabriek, gemeente Baarle-Hertog, OCMW en de Woonboog. Verwervingen van gronden en panden zijn gerealiseerd, deze inbreiding is belangrijk voor de uitstraling van de gemeente. Er zijn echter wat kinken in de kabel gekomen door oorzaken van buitenaf. Twee kandidaten dienden een zogenaamde Best And Final Offer (BAFO) in en in april 2023 werd dit getoetst aan de gunningcriteria zijnde financiële ontwikkelvisie, duurzaamheid, ontwikkelingsaanpak, planning, fasering, communicatie. Daarbij bleek dat vergelijking niet mogelijk was en besloot men de procedure te stoppen (aanpassing van BAFO is juridisch niet toegestaan). Het risico op een procedure vond men onverantwoord hoog, dit zou kunnen leiden tot een schadevergoedingseis van 4 miljoen!

Her-aanbesteding

Gekozen werd voor een her-aanbesteding, en die ligt nu voor, aldus schepen Loots. Elementen zijn gecorrigeerd, in een commissievergadering werd alles uitgebreid toegelicht en besproken. Het plan wordt zo spoedig mogelijk na de goedkeuring gepubliceerd. De selectiefase kan dan half februari 2024 beginnen. Eind mei zijn er dan de offertes, in augustus zijn die behandeld, aanbesteding in september en in november kan de opdracht verleend worden. Het gebied is niet volledig woonzone maar ook een groot deel publieke voorzieningen en hiervoor wordt in samenwerking met IOK een nieuwe RUP (Ruimtelijk Uitvoerings Plan) aangevraagd. Men gaat werken met het instrument Projectvergadering, indexering en inflatie worden ingebouwd.

Voorkeur eigen inwoners

De discussie die er nog was ging over voorkeursrecht voor eigen inwoners. Hiervoor was raadsbreed draagvlak. Het ging om een aanpassing van aantal woonentiteiten voor de eigen inwoners, tijdsbestek dat zij voorrang kregen, men was het eens over maximaal 1 woon-entiteit kopen en de kandidaat kopers moesten een binding met Hertog hebben, dat wil zeggen er minimaal 5 jaar gewoond hebben.

Jeroen Raeijmaekers (N-VA) gaf als advies om bij de seniorenappartementen ruime terrassen te voorzien, omdat ouderen vaak uit grote huizen met grote tuinen komen en buiten ook wat ruimte nodig hebben, dit is essentieel volgens hem. Schepen Loots gaf aan dat de voorgestelde wijzigingen niet onoverkomelijk waren, anderzijds moet de ontwikkelaar ook niet te veel worden afgeschrikt. “Hij moet ook zijn eenheden kunnen verkopen.” Bart Mertens (Forum Plus) vond de werkwijze van de raad bij dit project, de uitgebreide bespreking in commissieverband belangrijk en een goed voorbeeld voor jonge mensen hoe politiek werkt, “dit dient de bevolking.” Uiteindelijk bracht de secretaris duidelijkheid door eenieder te vragen wat nu wel en niet moest worden veranderd. Het voorstel werd met de aanpassingen eenparig goedgekeurd.

Van de rondvraag werd dit keer weinig gebruik gemaakt. Na ruim twee uur vergaderen kon burgemeester De Bont afsluiten.