In de raadsvergadering van de gemeente Alphen-Chaam op donderdag 1 februari was het hoofdonderwerp weggelegd voor de huisvesting van de ABG-ambtenaren. Na een fikse discussie kon een meerderheid van de raad instemmen met een gezamenlijk investeringsvoorstel van maar liefst 17.8 miljoen euro.

Door Luc van Hoek

Huisvesting ambtenaren

In de stappen naar samenwerking binnen het ambtenarencorps van de ABG-gemeenten is huisvesting onder één dak vanaf de start een belangrijk item. In de zoektocht naar dit gezamenlijke gebouw werd al eerder het voormalige Audax-gebouw aan de A58 als serieuze optie genoemd. Nadat die keuze afketste, onder andere door een veto vanuit de gemeenteraad van Baarle-Nassau, kwam een nieuwe optie op tafel. Dit betrof een complete nieuwbouw op de huidige hockeyvelden in Rijen. Maar na flink rekenwerk bleek ook deze optie financieel ook geen haalbare kaart. Een nieuw onderzoek naar geschikte lokaties binnen deze regio resulteerde in het voormalige kantoorpand aan het Anne Frankplein 12 in Rijen; een pand wat voldoet of op korte termijn kan voldoen aan de eisen die de gemeenten stellen inzake onder andere duurzaamheid, faciliteit en bereikbaarheid.

Plafond

Op de raadsagenda van Alphen-Chaam stond het voorstel tot gezamenlijke aankoop door de drie gemeenten van het pand Anne Frankplein 12. De totale investering voor de gemeenten samen bedraagt volgens dit voorstel 17.8 miljoen euro. De coalitiepartijen CDA, GBA en VVD steunden het voorstel. CDA-fractievoorzitter Lammert Westra: “We hebben hierover een uitgebreide, verhelderende ABG-bijeenkomst gehad, met duidelijke toelichting; waarvoor dank. Het CDA wil een duidelijk plafond voor de maximale kosten; dat betekent dat we een modern pand willen zonder herinvesteringen binnen vijf jaar.” GBA-raadslid Ruud van Dongen: “Dit is een goede eerste stap. We gaan er wel vanuit dat de investering ook inclusief de inrichting van de openbare ruimte en parkeervoorziening betreft.” G.B.S.V. stelde zich kritisch op. Fractievoorzitter Hanneke Willemstein: “Hoe ziet u dat voor zich, een plafond? Als dat plafond bereikt is en er zit nog geen dak op, wat dan…?” Daarnaast verweet ze het CDA ook het gebrek aan lange termijn visie. “Ik zie niets meer terug van ‘op lange termijn’ en ‘rekening houden met toekomstige ontwikkelingen’. Collega-raadslid Rens Michielsen: “Ik zie dat de aankoopprijs de taxatiewaarde met meer dan een miljoen euro overschrijdt. We hoeven niet voor Sinterklaas te spelen volgens mij. Dat is volgens mij dus slecht onderhandelen. Kunnen we de aankoopprijs niet heroverwegen?” Raadslid Michielsen vond dat de raad voor het blok was gezet. “Op 1 november vorig jaar wordt het pand voor de eerste keer genoemd. Nu moeten we met ’t mes op de keel een besluit nemen, dat is kort door de bocht voor mij.”

Afgewogen voorstel

In reactie op de vragen antwoordde wethouder Eric Daandels: “Het aankoopbedrag is afgewogen vastgesteld nadat het locatieonderzoek dit pand op meerdere punten op de kaders beoordeeld heeft. Dus de term ‘met het mes op de keel’ van raadslid Michielsen vind ik jammer en wat te ver gaan. En een taxatiewaarde is zeker niet de marktprijs in de huidige vastgoedmarkt.” Twee moties van Marie-Louise Aarts (D66) over duurzaamheid en inclusie inzake het toekomstige gebouw ondersteunde hij van harte. Deze toezegging was voor D66 voldoende om de moties in te trekken. Het voorstel zelf werd aangenomen, met tegenstemmen vanuit het G.B.S.V.

Bestuurszetel

Een voorstel voor een krediet van € 166.000,- in verband met het verduurzamen van de resterende bestuursvleugel in het gemeentekantoor in Alphen riep veel vragen op. De partijen willen vrijwel unaniem geen kosten meer maken in het huidige gemeentekantoor. Dit in verband met de toekomstige verhuizing naar Chaam. Volgens het college zijn de te maken kosten noodzakelijk om het verblijf in Alphen volgens afspraak tijdelijk te verlengen. De investering betreft voornamelijk nieuwe warmtepompen en zonnepanelen. Een lange discussie over het energielabel van het huidige pand en de al dan niet noodzakelijke verduurzamingskosten riep meer vragen dan antwoorden op. Op verzoek van G.B.S.V. werd daarom besloten om het raadsvoorstel met aanvullende vragen aan te houden tot de volgende raadsvergadering.

Afscheid gemeentesecretaris

Aan het einde van de raadsvergadering was er aandacht voor het vertrek van gemeentesecretaris Gert-Willem van Weel; hij was sinds 1 januari 2021 in deze rol en heeft een nieuwe functie bij de Provincie Noord-Brabant in Den Bosch. Zijn tijdelijke vervanger is intussen benoemd: Noud Bex. De 59-jarige Bex deed twintig jaar ervaring op als gemeentesecretaris en algemeen directeur, onder meer in Bergeijk, Bernheze, Heerlen en Veldhoven. Daarnaast bekleedt en bekleedde hij diverse functies in het openbaar bestuur. Om de taken van zijn voorganger Gert-Willem van Weel soepel over te kunnen nemen, startte Bex al op 1 februari. Burgemeester Lieke Schuitmaker is blij met haar nieuwe gemeentesecretaris. “We hadden een fijn gesprek”, herinnert ze zich de kennismaking. “Noud Bex is een man die snel echt contact maakt en zich goed weet te verplaatsen in wat een gemeente en organisatie als de onze nodig heeft.” Noud Bex beschrijft zichzelf als ‘een Brabantse familiemens’. “Ik woon in een agrarisch dorp en herken de manier waarop in Alphen-Chaam mensen proberen het samen goed te hebben met elkaar.”