RouwKost: een bijzondere naam voor een mooi initiatief. Charlotte Michielsen verloor zeven jaar geleden plotseling haar moeder. Te vroeg en zonder afscheid te kunnen nemen! Ze kwam erachter dat rouwen een werkwoord is. “Het is hard werken. De wereld staat stil, jij moet door, maar je bent je basis kwijt. Hoe lief iedereen ook voor je is, je moet zelf het rouwen aangaan.” Ze kwam erachter dat er weinig hulp was voor jongvolwassenen als je vastloopt in je verdriet. “En als dat niet lukt dan kom je bij de psycholoog of huisarts terecht. Je verdriet oplossen kan niemand. Maar je verhaal vertellen aan mensen die echt luisteren helpt echt.”

Door Claudi Olieslagers

Charlotte, in het dagelijks leven werkzaam op Natuurbegraafplaats De Hoevens, is ook beroepsmatig met de dood en rouwen bezig. Hoewel er gespreksgroepen voor volwassenen zijn en er ook voor kinderen verschillende worden aangeboden valt de groep ‘jongvolwassenen’ tussen wal en schip. Met ’RouwKost’ komt voor Charlotte alles samen. Haar eigen ervaring, maar ook haar passie voor koken. Want ‘RouwKost’ is samen koken, samen eten, samen delen.

Charlotte wil jongeren tussen de 17 en 30 jaar, afkomstige uit de ABG-gemeenten, bereiken. Jongeren die allemaal iemand hebben verloren waar ze heel veel van houden en die ze zo missen. Samen snijden, hakken, roeren in de pan en een lekkere maaltijd maken die daarna samen wordt opgegeten! Zodat je de tijd hebt om op een luchtige wijze het gesprek aan te gaan. Natuurlijk zal er ook gelachen worden. Want herinneringen ophalen is niet alleen maar verdrietig. “Goed leven is ook stil staan bij je eigen kwetsbaarheid en sterfelijkheid.” Charlotte heeft dan ook als missie om de dood als gespreksonderwerp uit de taboesfeer te halen. “Want er is maar 1 zekerheid in het leven en dat is dat we allemaal dood gaan”.

RouwKost is een vrijwilligersinitiatief. Dankzij het Goede Ideeënfonds van de Gemeente Baarle-Nassau kan Charlotte starten en heeft ze flyers, posters en een filmpje voor social media kunnen maken. Want jongvolwassenen zitten natuurlijk veel op Facebook en Instagram. Kent u iemand die in deze doelgroep valt, vertel dan over dit initiatief of neem contact op met Charlotte: 06 23434493 of rouw-kost@hotmail.com.

Charlotte wil starten zodra ze een zestal jongeren bij elkaar heeft. Ze wil vier tot zes keer per jaar bij elkaar komen. Afhankelijk van de behoefte. In de herfst- en wintermaanden in de sfeervolle open keuken van Oard in Alphen. In de lente- en zomermaanden neemt ze de jongeren mee de natuur in om te gaan picknicken. Waarom Charlotte dit project aangaat is duidelijk, maar ze heeft ook een boodschap aan jongeren. “Je bent niet alleen. Vertel je verhaal en blijf vertellen. Want praten over wie je zo mist helpt echt!”

Voor meer informatie: www.bijzonderbaarle.nl/rouwkost