De eerste kievitseieren zijn gevonden. Dat betekent dat het voorjaar in aantocht is. Alleen het weer werkt niet echt mee. De temperatuur is wel bovengemiddeld, maar door het vaak regenachtige weer voelt het onprettig aan. Maar de kieviten volgen het natuurlijke seizoensverloop. We zien ze ook in ons gebied duikelen boven de velden. Het broedseizoen is begonnen. En dat is een periode vol risico’s.

De weidevogels hebben het moeilijk. Het aantal neemt van jaar tot jaar af. Het graslandbeheer door de boeren speelt daarbij een rol, maar er zijn ook andere factoren. Weidevogels hebben open terrein nodig. Door woningbouw en industrie gaat steeds meer het open karakter van het land verloren. Verder zien we ook bedreiging door kraaien, roofvogels en vossen. Kunnen wij daar wat aan doen? Jawel, maar in beperkte mate. ’Wij’ dat zijn de vrijwilligers van de weidevogelbescherming groep ABG. ABG staat voor Alphen/Chaam, Baarle-Nassau en Gilze-Rijen. We maken deel uit van een provinciaal netwerk onder leiding van Brabants Landschap.

In het voorjaar trekken wij er groepsgewijs op uit om de nesten van weidevogels te vinden en waar mogelijk te beschermen. Met name de kieviten maken hun eerste nesten op ongeploegd land. Als we er niets aan doen, gaat dat bij het ploegen zeker verloren. Wij zorgen dan voor markering, zodat de boer bij het ploegen het nest even opzij kan leggen en na het ploegen weer terug op zijn plek kan brengen. Op grasland markeren we de nesten zodanig dat de boer bij het maaien er omheen kan werken. Een andere vorm van bescherming is het plaatsen van een elektrische afrastering om vossen te weren. Dat doen we vooral bij nesten van grutto’s en wulpen. Op deze wijze worden heel wat nesten gered. Bij onze activiteiten hebben we een enthousiaste medewerking van de boeren in het gebied.

Als vrijwilliger bij de weidevogelbescherming help je de natuur een beetje. Het is genieten als je door de velden loopt om de kieviten duikelingen te zien maken en te luisteren naar de klagende roep van de wulp of de scherpe waarschuwingskreten van de grutto.

Interesse om daar ook aan bij te dragen? Dat kan. Je kunt je aanmelden bij de gebiedscoördinator André Helder. Die woont in Gilze en is bereikbaar via helderveenis@hetnet.nl of 06-51200539.