Afgelopen weekeinde hing er bij de ingang van een winkel in de stad een bordje met daarop ‘Oranje boven!’. En inderdaad, boven op de eerste verdieping stond een rek met oranje shirts. Sjaokske zag het ook. “Hedde diejen drumstok nog, want te zaoterdag is het Koningsdag”, zei hij. Dat hij dat nog wist!

Door Berry van Oers

Trio

Van de juffrouw moesten we iets ’doen’ op Koninginnedag. Het maakte niet uit wat. Wij hadden daarom een trio opgericht. Onze voorbeelden waren de Chaamse ‘Jokobens’ uit de jaren vijftig, bestaande uit ome Jos en zijn maten Koos en Ben. We hadden zang, mondmuziek en drums. Ons enige nummer was ‘Oranje boven’.

Zang

Koske mocht als zanger van het trio ‘Oranje boven’ zingen. Hij kon goed zingen. Bij Koske thuis hadden ze een abonnement op ‘Het Zingende Boertje’. Daarin stonden liedteksten van Nederlandstalige liedjes. Je kon het bestellen bij Arie Leerling die een handel in zangzaad had in Krommenie. Zo’n boekje kostte een gulden per stuk. Koske kende alle liedjes uit die boekjes van buiten, variërend van de ‘Smokkelaar’ van Johnny Hoes tot ‘Twee reebruine ogen’ van de Selvera’s.

Mondmuziek

Koske kreeg tijdens het zingen van ‘Oranje boven’ begeleiding op ‘mondmuziek’. Opa in Galder deed voor hoe dat moest met meerdere akkoorden en tongslag op een echte Hohner. Door in akkoorden te spelen klonk de muziek meerstemmig. Met de tongslag kon je ritme in de melodie aanbrengen. De eerste deuntjes op de Hohner waren ‘Lustig ist das Zigeunerleben Faria’ en ‘Oh Suzanna’. ‘Oranje boven‘ was geen probleem.

Drumstok

We hadden naast zang en mondmuziek ook drums nodig voor Sjaokske. Die maakten we zelf van een stok van een hooiopper van ongeveer twee meter lengte. Zo’n vijftig centimeter van onder bevestigden we een vierkant koekblik van Verkade aan de stok. Vervolgens, spanden we een ijzerdraad als snaar vanaf de top van de stok over het koekblik naar de onderkant van de stok.

Strijkstok

In een panlat zaagden we aan één zijde inkepingen zodat we die lat als strijkstok konden gebruiken voor over de snaar. Dat klonk dan net als een snaredrum. Bovenaan de stok bevestigden we een dwarslatje met daarop bekkentjes gemaakt van dekseltjes van soepblikken van California. Onderaan de stok monteerden we een rubberen deurstopper, zodat de stok terugveerde als je er mee op de vloer tikte. Dat klonk dan net als een basedrum.

Repetitie

Met onze drumstok kon je allerlei ritmes spelen, van wals tot tango en van foxtrot tot chachacha. Dat leerden we van opa in Chaam. We repeteerden ‘Oranje boven’ op woensdagmiddag in het schuurtje achter ons huis. Ma vroeg dan de hele tijd verzoeknummers aan. ‘La Paloma’ was haar lievelingsnummer, maar wij hielden het bij ‘Oranje boven’.

Bekijks

Op Koninginnedag brachten we eerst ’s ochtends met de hele klas een aubade bij het gemeentehuis. In de middag waren wij aan de beurt met onze act. We hadden veel bekijks en succes met ‘Oranje boven’. Het werkte, want passanten bleven even staan. “Allee mannen, speult er noggus intje”, riepen ze telkens als ‘Oranje boven’ was afgelopen. Na die fameuze Koninginnedag vergaten we ’Oranje boven’ en borgen we de Hohner en de drumstok op.