Sinds de vorming van een nieuwe coalitie in Baarle-Nassau half april is Thomas Adams (1977) wethouder namens het CDA. Hans van Tilborg (Baarle) en Janneke van de Laak (VPB) blijven namens hun partij wethouder. Baarle heeft nu dus drie wethouders met ieder hun eigen, logisch verdeelde portefeuille, omdat de gemeente Baarle-Nassau voor stevige uitdagingen staat op het gebied van onder andere financiën, woningbouw en centrumontwikkeling. Met buurgemeenten Alphen-Chaam en Gilze-Rijen heeft onze enclavegemeente sinds 2016 een ambtelijke samenwerking en met Baarle-Hertog is van oudsher een goede samenwerking.

Door Claudi Olieslagers

De 46-jarige Thomas Adams geboren en getogen in Ulicoten was al 18 jaar actief in de Gemeenteraad waarvan de laatste 6 jaar als fractievoorzitter van het CDA. Sinds kort is hij dus wethouder. Hiermee krijgt zijn leven een flinke omslag. De afgelopen 19 jaar was Thomas vooral bezig met zijn eigen bedrijf, dat nu voortgezet wordt door zijn vrouw Claudia, samen hebben ze de zorg voor hun dochtertje Charley van anderhalf. Wethouder zijn is een fulltime job. ”Ik wil een zichtbare wethouder zijn” zegt Thomas. “Want ik wil samenwerken met inwoners en ondernemers.”

Thomas is altijd zelfstandig ondernemer geweest, hij moet nu dus vooral erg wennen aan het feit dat zijn agenda beheerd wordt. Voor mij zit een gedreven wethouder, die er duidelijk zin in heeft. Wat hij belangrijk vindt is om het ’product Baarle’ op de kaart te zetten. “Wij hebben zo’n bijzonder dorp, waar door heel de wereld naar gekeken wordt. Bij ons zijn grenzen, geen grenzen. Baarle-Nassau/Hertog kijkt samen naar de mogelijkheden en doet dingen samen.” Thomas heeft in zijn portefeuille onder andere recreatie &n toerisme en economische zaken. Zaken waar hij met zijn eigen bedrijf zeker ook mee te maken had. Normaal ben je wethouder voor een periode van vier jaar. Thomas stroomt nu halverwege de zittingstermijn in als wethouder, in maart 2026 zijn er weer verkiezingen. De tijd zal leren of hij ook dan wethouder kan blijven. Hij wil het vertrouwen in de politiek herstellen, ’communicatie’ is hier wat hem betreft het toverwoord. “Ik wil laten zien dat we wel doen wat we zeggen! De gemeente zijn wij allemaal, wij worden gekozen” benadrukt Thomas. Iedere twee weken wil hij ook een bedrijf bezoeken in Baarle, samen met de bedrijfscontactfunctionaris (Lisette Beenakkers). Veel bedrijven weten niet eens dat er een bedrijfscontactfunctionaris is. Deze functionaris kan je al op heel veel manieren op het goede spoor zetten. “Ik ga het ook allemaal niet verzinnen” vervolgt hij. “Er moet draagvlak zijn, we moeten samenwerken. In een klein dorp ben je 24 uur per dag wethouder, dan hoor en zie je heel veel.”

Ik vraag Thomas of Baarle-Nassau al weet dat hij wethouder is. “Ulicoten wel”, lacht hij. Tijdens de zeskamp op Koningsdag kreeg hij al een flink wensenlijstje door van de Ulicotenaren. Uiteraard is een wethouder geen Sinterklaas, maar hij wil wel heel graag horen wat er leeft in ons dorp. Soms kan hij iemand al op het goede spoor zetten omdat hij weet waar je voor bepaalde zaken terecht kunt. Op de vernieuwde website is ook veel terug te vinden!

Zijn eerste lintje heeft hij al door mogen knippen met Koningsdag. “Dat is toch geweldig, twee jonge lokale ondernemers die iets nieuws beginnen, daar word ik enthousiast van!”

Ik vraag Thomas nog of ik over een paar jaar naar Rijen moet als ik hem wil spreken? Thomas grijpt meteen de kans om uit te leggen dat dat dat dus een broodje aap verhaal is. Het Gemeentehuis in Baarle blijft voor de front office en het gemeentebestuur. Maar ambtenaren die je als burger nooit gaat ontmoeten gaan inderdaad in de toekomst naar Rijen, daar komt het ambtelijk orgaan. Voor de burger verandert er niets, je kunt gewoon je rijbewijs in Baarle-Nassau blijven aanvragen. Je kunt gewoon een afspraak maken met de Burgemeester en de wethouders, “maar wat maakt het uit waar diegene zit die de telefoon aanneemt en je doorverbind of stukken zit voor te bereiden.”

”Eigenlijk is het heel simpel” zegt Thomas. ”Wat verwacht je, wat kun je krijgen en hoe gaan we dat samen doen? We moeten het simpel houden en communiceren. De gemeente zijn we met elkaar, samen zorgen we voor een fijne gemeente, zowel het gemeentebestuur als inwoners.”