Elk jaar dragen de zesdeklassers van basisschool De Vlinder uit Baarle-Hertog de zorg voor het Verzetsmonument over aan de vijfdeklassers van hun school. Dit deden zij een dag voor de Belgische Bevrijdingsdag WO II die op 8 mei herdacht werd. Op dinsdag 7 mei kwamen zij samen bij de beeltenis van de Baarlese verzetsheldin Miet Verhoeven en de twee marechaussees op de hoek van de Desirée Geeraertsstraat en de Kerkstraat aan het Heemhuis.

Door Jeanny Wouters

Er was familie van Miet Verhoeven aanwezig, net als het college van Burgemeester en Schepenen, mensen van de Ontwikkelingsraad en de stichting Herdenking Bevrijding Baarle, de Heemkundekring en De Kleine Franciscus. Schooldirecteur Wim van den Heuvel voerde het woord, een aantal kinderen lazen gedichten voor en door iedereen werd het Vredeslied mee gezongen.

Donkere periode in de geschiedenis

Een aantal nakomelingen van Miet Verhoeven, te weten kleinzoon Ad Cornelissen, achterkleinkinderen Sandra en Jeroen en achter-achterkleinkinderen Liv en Finn werden door meester Wim verwelkomd, net als de afgevaardigden van de diverse genodigde instanties. De Vredesvlag werd door Ad Cornelissen en Liv en Finn samen gehesen. Meester Wim legde uit dat de kinderen ter voorbereiding op deze overdracht op diverse manieren geleerd hadden wat er gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog, onder andere door informatie in de klassen door juf Sandra Cornelissen, een uitstap naar Fort Breendonk en een wandeling eerder naar dit monument. Zo maakten zij kennis met deze donkere periode in de geschiedenis en leerden zij over rassenhaat en oorlog. Er werd over gediscussieerd, de kinderen zeggen neen tegen alle oorlogen en onverdraagzaamheid in de samenleving en ja tegen vrede!

Gedichten en bloemen

Gedichten werden voorgelezen door twee leerlingen Kobe en Sem, daarna deden de zesdeklassers die vooraan in de cirkel rondom het monument stonden een stapje naar achter, gaven de bloemen door aan de vijfdeklassers die nu vooraan stonden en daarna werden door de vijfdeklassers Linda, Christina, Eef en Senne nog door hen geschreven gedichten voorgedragen. Gevolgd door de bloemenhulde van de kinderen, en de andere belangstellenden.

Vredeslied

Met begeleiding van de viool van juf Kerstin zong iedereen mee met het Vredeslied. Een aantal kinderen hield schildjes met de tekst op, zodat iedereen de woorden kon zien en goed kon meedoen.

Op 1 september 1944 werden Miet Verhoeven en Gradus Gerritsen en Adriaan van Gestel gefusilleerd door de Duitsers, vlak voor de bevrijding. Vrede is in deze dagen een uitdaging die er niet eenvoudiger op geworden is, aldus meester Wim. Er zijn meerdere oorlogen gaande, de Vlinder wil een krachtige oproep voor vrede laten weerklinken! Met deze woorden werd deze herdenkingsbijeenkomst afgesloten en daarna ging men in optocht met de vredesvlaggen weer terug naar school.