Burgemeester De Bont opende donderdag 16 mei de raadsvergadering met de opmerking dat het wederom een historische bijeenkomst was, omdat de nieuwe secretaris/algemeen directeur voor het eerst hierbij aanwezig was om de vergadering te volgen/leiden.
Door Jeanny Wouters
Het was een korte zitting, met vooral hamerstukken. Omdat de gemeente Baarle-Hertog veel samenwerkingsovereenkomsten heeft met regionale koepelorganisaties, waar leden vanuit deze raad zijn afgevaardigd, is het veelvuldig de goedkeuring van jaarstukken, agendapunten en vertegenwoordiging. Zonder vragen of problemen werden de geagendeerde stukken van PONTES, CIPAL, Kunstacademie Noorderkempen, IOK en IOK Afvalbeheer en PIDPA aangenomen.
Afvalbeheer
Er was een vraag van raadslid Mark Bruurs (CDK) inzake IOK afvalbeheer. De eerstvolgende vergadering hiervoor is 21 juni, op 28 juni komt de Enclaveraad pas weer bijeen. Raadslid Janneke van de Laak is degene die het mandaat heeft. Zij heeft dus geen mandaat om te stemmen op dat moment omdat de Enclaveraad nog geen goedkeuring heeft gegeven. “Is er al overleg over geweest met onze vrienden van Baarle-Nassau over dit agendapunt, dat we hetzelfde standpunt innemen” vroeg Bruurs zich af. Er is inderdaad al overleg geweest gaf de burgemeester aan, maar gezien het mandaat dat door de Enclaveraad moet worden gegeven kan Janneke van de Laak niet stemmen in deze vergadering die zij evenwel toch gaat bezoeken.
Retributie voor uitvoering conformiteitsonderzoeken
Voor zelfstandige woningen en kamers moet een conformiteitsonderzoek worden ingesteld en hier is een wijziging in de retributie die op 1 juni wordt ingevoerd door de Vlaamse CODEX Wonen. Schepen Sophieke Verhoeven gaf uitleg over de financiële consequenties voor de gemeente. De huidige vergoedingsregeling vervalt en het maximum retributie bedrag wordt verhoogd naar 200 euro voor een zelfstandige woning en 130 euro maximum voor een kamer. Uiteraard is de kostprijs bepalend maar dit zijn maximum bedragen. Voor een herkeuring binnen drie maanden van een woning wordt ook de bijdrage van 130 euro aangehouden. Dit voorstel vervangt het besluit dat in december 2019 door de raad van Baarle-Hertog is genomen; hierover kwamen geen vragen of opmerkingen.
Aanvullende verkeersregels Kapelstraat
In het licht van de ‘nakende opening van de Kapelstraat’ gaf schepen Loots uitleg over drie punten die worden opgenomen in het Aanvullend Verkeersreglement van de gemeente Baarle-Hertog. Er zitten een aantal wegversmallingen in het traject, daarbij gelden de normale regels voor een wegversmalling, degene wiens wegdeel niet is versmald heeft voorrang. Op één plaats, bij huisnummers 31-34 zijn de versmallingen aan beide zijden. Hierbij komt een bord, voorrang voor de bestuurder die uitrijdt dus richting Smederijstraat.
In artikel 25 van het Aanvullend Verkeersreglement is opgenomen de afbakening van de parkeerplaatsen en die zijn beschreven tot en met nummer 51.
Laatste wijziging betreft het zebrapad, de oversteekplaats die voorheen vlakbij de Molenstraat lag is geschrapt. Gezien het feit dat het hier een 30 km zone betreft, wordt afgeraden zebrapaden te gebruiken. Dit is achterhaald, aldus de uitleg van schepen Loots. Ook dit voorstel werd zonder vragen unaniem goedgekeurd.
Vragen
Van de rondvraag werd gebruik gemaakt door Mark Bruurs en Ann Brosens beide van CDK.
Mark stelde vragen die in vorige vergaderingen ook reeds gesteld waren door hem maar waarop nog geen antwoord was verkregen. Hoeveel GAS-boetes zijn inmiddels uitgedeeld? De burgemeester moet dit nog uitzoeken maar zegde toe zo snel mogelijk het antwoord te zullen mailen aan alle raadsleden. Het weggetje achter de Witte Pomp, het laatste kasseiweggetje van Baarle-Hertog zou Bruurs graag verbeterd zien, doch het antwoord luidde net als voorgaande keren dat dit voor dit College geen prioriteit heeft.
Ann Brosens stelde al vele malen de vraag of Markkant, een uitgave van buurgemeente Merkplas in Zondereigen bedeeld kan worden, gezien het feit dat er vaak voor dit dorp belangrijke informatie in staat. De burgemeester gaf aan dat het college hierover dinsdag besluit.
Dan wilde zij weten of er afspraken vastliggen met Brandweerzone Taxandria over terugleggen van pannen op daken na een storm. De burgemeester antwoordde dat de brandweer dit alleen mag doen als er gevaar is, bijvoorbeeld voor waterinfiltratie. Anders moet de bewoner zelf iemand inschakelen.
Ook de 30km zone bij de school in Zondereigen was een terugkerende vraag van dit raadslid. Zij zou graag zien, en met haar vele inwoners, dat er een dynamische snelheidsaanduiding zou geplaatst worden waardoor in de nacht en vakanties, buiten schooltijden, de snelheidsbeperking niet geldt. Schepen Loots antwoordde dat dit in de Dorpsraad en bij Veerkrachtige Dorpen-besprekingen aan de orde is geweest, dat de stemming verdeeld was en dat het college nu besloten heeft voor vaste 30 km borden, alleen bij de school en niet in het hele centrum. Reden is de verwarring die dynamische borden zouden kunnen geven. Raadslid Brosens repliceerde dat het in Weelde Statie heel goed werkt! Schepen Loots zei dat indien veel mensen uit Zondereigen pleiten voor een dynamisch snelheidsbord dat dit opnieuw bekeken wordt.
Dan vroeg zij de gemeente om basisschool de Horizon in Zondereigen te helpen met het maken van een gebruikersovereenkomst voor de ruimtes die door derden kunnen worden gebruikt. Burgemeester De Bont gaf aan dat dit niet aan de gemeente is, dat de school dit zelf mag bepalen. “Er is altijd een goede samenwerking geweest met de school, ik heb de indruk dat dat nu niet zo is” was de reactie van Ann. Waarop de burgemeester antwoordde dat er een goede verstandhouding is, dat men onlangs nog een gesprek heeft gehad met de school, en die gingen zelf aan de slag met de gebruikersovereenkomst. Maar hij bood aan dat hulp vanuit de gemeente mogelijk is!
Na de openbare vergadering was er nog een geheime zitting waarin de raadsleden informatie kregen over de toekomstige huisvesting van het cultuurcentrum.