Woensdag 15 mei werd er stevig gediscussieerd in de raadsvergadering in Baarle-Nassau. Over de ABG-huisvesting waar de Fracties Ulicoten en Van der Velden steun kregen van twee CDA’ers; deze partij stemde verdeeld maar de meerderheid hadden zij niet. Ook over de duurzaamheidstrategie werd lang gepraat, niet omdat men het niet eens was, maar omdat er zoveel mogelijkheden zijn qua duurzaamheid.
Door Jeanny Wouters
De eerste zes agendapunten waren in no-time erdoor, want geen insprekers en geen mededelingen. Het voorstel voor benoeming van leden van de rekenkamer werd door Huub Jansen (Baarle) toegelicht; hij vormde met Cees de Jong (CDA) de selectie commissie, er waren 8 sollicitanten, 6 daarvan werden uitgenodigd, 3 geselecteerd en op 19 juni worden zij geïnstalleerd.
Mayors for Peace
Of in goed Nederlands, Burgemeesters voor Vrede. Hiervoor kwam een brief binnen, gericht aan burgemeester en gemeenteraad, om een standpunt in te nemen en zich uit te spreken voor nucleaire ontwapening. De burgemeester wilde deze in het presidium bespreken. Gerda van de Broek (CDA) vond het aan de burgemeester zelf om hierin haar standpunt in te nemen. Ad Severijns (VPB) stelde, gezien het feit dat de brief ook aan de raad gericht was, dit onderwerp door te leiden naar de commissievergadering. Francois van der Velden (Fractie Van der Velden) vond dit een landelijk politiek onderwerp, “hoort niet aan deze tafel thuis” en hij sprak zich uit tegen aansluiting. Dit onderwerp komt aan de orde in de commissie.
Anoniem
Bij de ingekomen stukken was ook een anonieme brief en dit hoort volgens raadslid Hans Pekaar (Baarle!) niet thuis op deze lijst. CDA sloot zich bij monde van Cees de Jong hierbij aan en Ad Severijns (VPB) stelde dat in het verleden al een raadsbesluit genomen was om anonieme brieven niet te behandelen. Burgemeester De Hoon merkte op dat zij wel iets doet met signalen vanuit de samenleving die te maken hebben met veiligheid.
Raadsvoorstellen
De centrale huisvesting voor de ABG-organisatie was dan aan de orde, elke partij deed zijn zegje, de standpunten zijn inmiddels bekend. De ABG-organisatie behelst de ambtenaren die werken in opdracht van de gemeenten Alphen-Chaam, Gilze en Rijen en Baarle-Nassau. Zij werken nu nog gespreid vanuit twee locaties, voormalig gemeentehuizen in Rijen en Baarle-Nassau maar er is een pand in Rijen op het oog om te verbouwen en geschikt te maken voor de hele ABG-organisatie. In Baarle blijft het gemeentehuis in gebruik voor baliefunctie (aanvragen burgerzaken) en als bestuurszetel voor de raad. De coalitie was voor, het CDA stemde verdeeld. Jan van Tilburg gaf aan geen vertrouwen te hebben in de uitvoering op dit moment, waarvoor het ontbreken van een toekomstvisie grondslag was. Tevens vond hij de verdeelsleutel onjuist; Baarle betaalt in verhouding een te groot deel. CDA’er De Jong viel hem daarin bij en vulde aan dat de Baarlenaar 1,5 keer zoveel betaalt dan een inwoner van Gilze en Rijen. Hij stelde dat als de kosten hoger uitvallen, de organisatie dit zelf moet compenseren. CDA-raadslid Ulijn vertelde, hoewel aan de wieg gestaan te hebben va de ABG-samenwerking, het kapitaalvernietiging te vinden om het gemeentehuis van Nassau (deels) te sluiten. “Maar” zo vervolgde hij, “van een rijdende trein springen is geen optie.”
De VPB vond het een ‘net plan’ en stelde dat gemaakte afspraken moeten worden nagekomen. “Voortvarend verder nu” aldus Ad Severijns.
Francois van der Velden wilde de discussie niet overdoen maar verbaasde zich over het feit dat de voorwaarde voor passende invulling van het overbodige deel van ons nieuwe gemeentehuis uit het akkoord is verdwenen.
17,8 miljoen euro
Fractie Ulicoten kwam met een amendement op het ‘voorlopig ontwerp’ wat nu aan de orde was. Dit voorstel, om bepaalde stappen over te doen zorgt volgens het college voor vertraging van vier maanden en daarmee gaan de kosten niet omlaag. “Onnodig” aldus wethouder Hans van Tilborg. In de daarop volgende tweede ronde en stemronde bleek dat alleen Fractie Ulicoten voor het amendement stemde. “Dit is geen definitief voorstel, het lijkt of alles er maar snel doorheen moet omdat er nu een meerderheid is in Baarle” sneerde Jannes Kusters (FU). “De manier waarop wij nu de laatste stap in het proces nemen is geen goede zaak voor het besluitvormingsproces.”
Het voorstel voor het vaststellen van dit voorlopig ontwerp en het voteren van het uitvoeringskrediet van 17,8 miljoen euro werd met 8 stemmen voor (VPB, Baarle en twee maal CDA) aangenomen.
Samen voor groei
De Locale Educatieve Agenda (LEA 2023-2027) kon wel rekenen op een unaniem raadsakkoord. Lonneke Verbunt (FU): “wij zien de uitvoeringsagenda graag tegemoet.” Driek Cornelissen (VPB) gaf nog mee goed te kijken naar de haalbaarheid en de beschikbare tijd van leerkrachten.
Strategie Duurzaamheid
Het voorstel voor de Strategie Duurzaamheid werd door raadslid Vriens van de VPB een mooi voorstel genoemd. Raadslid Van der Velden (FvdV) was iets kritischer: “ons gedrag bepaalt alles” merkte hij op en constateerde dat de grootste vervuilende zaken, zoals vliegen, gewoon doorgaan! “Hier gaat het om kleine dingetjes: is het haalbaar, tastbaar, heeft de raad invloed op de kosten, vroeg hij zich hardop af. Raadslid Kusters (FU) meldde dat zijn fractie zich ook zorgen maakte om haalbaarheid en betaalbaarheid van de ambities in het voorstel. Hij diende een motie in om concreet in de gemeente in te zetten op duurzame alternatieve energiebronnen als mono mestvergisting, dat werkt twee kanten uit, duurzaam en goed voor de agrarische sector.
Uit de Toekomstbus en onderzoek was naar voren gekomen dat inwoners vooral belang hechten aan mobiliteit en zich zorgen maken over het verdwijnen van openbaar vervoer. “Wanneer komt de mobiliteitsvisie” vroeg Kusters zich hardop af. Wethouder Van de Laak antwoordde kort en helder, ”na vanavond wordt dit vorm gegeven.” De overige vragenstellers die informeerden naar uitvoeringszaken, kregen als antwoord: de uitvoeringsagenda is aan het college om deze doelen te bereiken. Budgetten voor de klimaattransitie komen van de overheid, dit is een werkbudget dat is geoormerkt. “Wij hebben onze taken en doelen te vervullen.” Over de mono-mestvergister vertelde ze dat de wetgeving ruimte biedt om dit mee te nemen, er lopen vier pilots bij West-Brabantse gemeenten en die resultaten wilde de wethouder even afwachten. Daarom ontraadde zij de motie voor extra onderzoek, ook omdat er geen ambtelijke capaciteit is en dit dan moet worden aanbesteed. Na een korte schorsing voor overleg werd de motiedoor Fractie Ulicoten ingetrokken, mits het college de toezegging deed groepen dat boeren die initiatieven op dit vlak nemen geen gemeentelijke restricties en beperkingen zouden krijgen. Zowel wethouder Van de Laak als de nieuwe wethouder van ruimtelijke ordening gaven de toezegging. Het voorstel werd daarop in stemming gebracht en unaniem aangenomen!
Vragen over Jeugdzorg
Er was een vraag in het vragenhalfuurtje van raadslid Ulijn (CDA). Hij constateerde dat de jeugdzorg in Baarle-Nassau toeneemt, evenals huiselijk geweld. Is de wethouder op de hoogte en wat wordt gedaan om dit in te dammen? Wethouder Van de Laak constateerde dat deze data uit onderzoek van BN De Stem bij haar bekend waren; de stijging van jeugdzorg is een landelijke trend en in Baarle-Nassau is de stijging van 1 op 27 naar 1 op 8 huishoudens die jeugdzorg nodig hebben. Vorig jaar waren er in Baarle-Nassau 127 gezinnen die hulp vroegen. Dorpsteam en Sociaal Team volgen dit op de voet en zijn er volle bak mee bezig aldus de wethouder, ook om ongebreidelde groei te temperen gezien het feit dat het budget wat de gemeente krijgt van het Rijk afneemt. Voor wat betreft huiselijk geweld zijn er meer meldingen, maar geen uithuisplaatsingen of aangiftes. Een actieplan ligt er.
Met de sluiting van de vergadering om 21.25 uur was het laatste agendapunt ook behandeld.