Ze leerden elkaar kennen op de kermis. 15 en 18 jaar. Daarna hadden ze zes jaar verkering. “Ik heb ook nooit iemand anders gehad”, lacht Marlies. Ze trouwden op 25 juni 1974 op een dinsdag. Want Marlies, de dochter van Piet van de Bakker, hadden een VéGé winkel en die was op dinsdagmiddag altijd gesloten, dan kostte het pa maar een halve dag.

Door Claudi Olieslagers

Sjaak (later werd het Jac, JR vond hij mooier dan SR) werd geboren in 1950 in Alphen. Jac Reijns heeft drie broers en vijf zussen. Zus Jeanne is helaas overleden. Marlies geboren in 1953 heeft drie boers en ’ons Corrie’ haar oudere zus. De moeder van Jac werd maar 42. Zijn vader bleef achter met negen kinderen. Volgens Jac is de familie Reijns daarom zo’n hechte familie. Ze raken ook nooit uitgepraat hoe vaak ze ook bij elkaar zijn. Jac was tractormonteur en werkte bij van Eijck. Marlies werkte in de gezinszorg. In 1976 werd dochter Mieke geboren en drie jaar later stamhouder Jos. Heel de familie was reuzeblij.

Jac zijn grote wens was een eigen zaak te starten. Terwijl hij in dienst zat en later bij van Eijck werkte, beunde hij al bij. Hij maakte varkenshokken. Toentertijd kwam de stallenbouw en inrichting daarvan in opkomst en iedere avond na het werk beunde hij bij. Hij begon met het maken van tractoren en constructies in de Reuver. In 1981 verhuisde het bedrijf naar de Looiersweg. Zo werd JR Staalconstructie een feit.

Marlies ging in de zaak op kantoor werken. “Onze Peter heeft me alles aangeleerd. Ik wist niet wat debet of credit was” vertelt ze verder. Ze vond het niet makkelijk maar het moest geleerd worden. De zaak werd groter en groter en in 2008 gaven ze het bedrijf over aan zoon Jos. Mieke werkt bij Jos en doet voor hem de hele administratie. In 1996 verhuisden Jac en Marlies naar Poppel en later zijn ze in Baarle-Hertog gaan wonen. Op de vraag waarom ze naar België zijn gegaan, moet Jac lachen.

Jac gaat nu nog iedere dag wel even naar Alphen “maar ik bemoei me nergens mee” zegt hij. Hij vindt het fijn om even door het bedrijf te lopen en iedere keer te genieten.

Marlies doet alles thuis in het huishouden en met heel veel liefde de strijk voor de beide kinderen. Jac gaat bijna iedere dag wel ergens koffiedrinken want hij “‘buurt gère”. Maar er moet wel een ’kuukske’ bij zijn, want koffie zonder kuukske vindt hij niets zegt hij stellig. Niet voor niets dat Burgemeester Frans de Bont met appeltaart ontvangen wordt. “Ons Jac heeft zijn kapellekes”, zegt Marlies. Ze legt uit dat hij buddy is voor een aantal personen die het nodig hebben.

Jac en Marlies kijken trots terug op de afgelopen 50 jaar. Jac zijn motto ’het is wat het is, morgen wordt het gewoon weer licht’ helpt om bepaalde dingen vanuit een ander daglicht te zien. Het stel is uiteraard ook trots op hun kinderen en vier kleinkinderen en ze vertellen dan ook graag over hun kinderen en aanhang. Dinsdag 25 juni vierden ze hun Gouden Bruiloft dan ook goed. Ze startten met een dienst op Nijhoven, uit dankbaarheid. Dat herhalen ze een aantal keer, die dankbaarheid. Daarna ginge ze hun Gouden bruiloft vieren bij de Commanderie in Riel. Alle neven en nichten waren ook uitgenodigd en dat zijn er veel lacht het stel. Ze begonnen ook op tijd met feesten want om 18.00 uur moest er voetbal gekeken worden! Ze hopen dat Nederland wint van Oostenrijk (red. interview vond eerder plaats) maar dat is niet het belangrijkste van die dag. Winst van Nederland? Hier wordt even om gelachen door Burgemeester de Bont die uiteraard voor de Rode Duivels is.