Voor autochtone bewoners geen probleem, die weten de Reuver wel te vinden. Ik hoop dat anderen niet helemaal naar Limburg zijn gereden om de wielerronde afgelopen zondag te bekijken. Hoe werd de Reuver aangeduid in het verleden, zoals in historische edities van Ons Weekblad?
Drie weken geleden stond in dit weekblad de aankondiging van de Ronde van de Reuver 2.0 voor afgelopen zondag. Het viel mij op dat er geen adres van de (start)locatie bij stond vermeld. Voor wie niet weet waar de Reuver ligt, brengt de navigatie je dus naar Limburg. In de aankondiging staat wel genoemd buurtschap Terhonksa, wat staat voor Terover, Hondseind, Klokkestraat en Het Sas. De ronde start (tegenwoordig) op Het Sas in Alphen. Maar decennia geleden dus op Terover, in de volksmond ’de Reuver’.
Spreektaal en dialect geven vaak een prachtige ontwikkeling weer. Ter-over, werd ter-euver, dat werd treuver en uiteindelijk is ook de ’t’ verdwenen. De meeste ‘inheemers‘ zeggen vrijwel nooit Terover voor Alphens grootste gehucht, behalve wanneer het gespeld moet worden. En dat blijkt ook uit de krantenviewer. Die geeft vroeger en meer resultaten op ’Terover’ in het Baarl’s Nieuws- en Advertentieblad en ook in het Ons Weekblad. Pas met Café ’In de Reuver’ en in artikelen van verhalende stijl komt de ’Reuver’ aan bod vanaf de jaren vijftig.
De Ronde van de Reuver wordt voor het eerst vermeld in Ons Weekblad van 22 september 1956. Start is dan bij (café) Fr. Kools. Er is sprake van ’wederom’, dus die Ronde moet eerder zijn gereden. Even afwisselen met zoektermen in de krantenviewer en jawel, het jaar ervoor is sprake van de kermiskoers ’Tour Terover’. Kijk dat is gebruikmakend van een alliteratie waarbij we wel meteen weten waar we naartoe moeten! Maar dat was toen. Zondag startte de Ronde van de Reuver 2.0 op Het Sas en via het stukje verharde Baarlesebaan werd het merendeel van het parcours verreden op het Hondseind. Het was prachtig weer en een mooie editie, maar de Ronde komt toch echt niet meer over Terover/Reuver...