Door de donkere straten van Baarle trok zondagavond 18 augustus vanaf het vallen van de schemering de Kaarskensprocessie door het dorp. Langs een andere route dan voorheen, speciaal voor de bewoners van het nieuwe Janshove, door dát deel van het dorp. Begin- en eindpunt was de Remigiuskerk in Baarle-Hertog.

Door Jeanny Wouters

Het weer was uitstekend voor dit evenement en velen kwamen hiervoor naar het centrum van Baarle. De terrassen puilden uit op de Singel, overal zag je brandende kaarsjes met papieren Lourdeskapjes. De Kaarskensprocessie is vele jaren geleden (voor de Tweede Wereldoorlog al) in Baarle voor het eerst georganiseerd naar voorbeeld van de lichtjesprocessie zoals die in Lourdes elke avond plaatsvindt en waar duizenden zieke en gezonde mensen achter het Mariabeeld in de stoet meelopen. De Vereniging Vrienden van Lourdes bestaat in Baarle al 85 jaar, opgericht om zieken een gratis reis naar het genadeoord te bieden. Voor 8 euro per jaar ben je donateur!

Viering

In Baarle-Hertog begint de Kaarskensprocessie met een eucharistieviering en Pastoor Luc van Hilst van Scherpenheuvel was speciaal naar Baarle gekomen om voorganger te zijn in de viering. Er waren pastores/pastoraal medewerkers uit Hoogstraten, Merksplas en Baarle-Hertog zelf maar ook Parijs en Turnhout aanwezig. Na de viering sloten zij aan achter de reeds op het Kerkplein opgestelde stoet waarin de vlaggendragers vooroplopen, gevolgd door de uitbeeldingen van het leven van Bernadette Soubirous, het meisje wat in Lourdes Maria zag verschijnen. Daarna de dragers van het Mariabeeld, gevolgd door de 11 geestelijken en een steeds groeiende stoet van mensen met lichtjes… ieder voor zijn eigen intentie.

Straathoeken

Het was niet overal even druk langs de nieuwe route, maar vooral de hoeken van de straten waren goed voorzien van publiek. Daar kun je de stoet zien aankomen en nakijken. Veel mensen verplaatsen zich daarna naar een andere locatie om de processie nog een keer te kunnen zien langskomen. Op de hoek van de Molenstraat en Kapelstraat was even een kleine opstopping.

Donker

Aan de winkeliers en andere bedrijven langs de route wordt vooraf gevraagd de verlichting die avond uit te schakelen en ook de straatverlichting is gedoofd tijdens de processie zodat de verlichting van de kaarsjes nog mooier uitkomt. Bij Zorgcentrum Janshove leek het ook of er niemand meer wakker was, maar dat was schijn. Achter de donkere ramen zaten overal mensen te kijken en genieten van het schouwspel, net als op de eerste etage op de balkons en bij De Croon. “Sommigen zitten al in pyjama” wist iemand te vertellen. De gewijzigde route was voor menig bezoeker een verrassing, maar werd door velen als een goede verandering gezien, omdat de zieken van Janshove toch zeker tot de doelgroep horen. Uiteraard waren er ook kritische geluiden, vanuit de hoek waar de processie voorheen langs trok.

Rozenblaadjes

Vooral de rozenblaadjes strooiertjes trekken de aandacht en vertederen het publiek. Voor de tweede keer waren dat niet alleen meisjes, zoals in de oude processietraditie, maar ook jongetjes. Iemand herinnerde zich dat het heel vroeger de meisjes waren die hun eerste communie hadden gedaan, die als bruidje meeliepen in hun communiekleding. De Kaarskensprocessie gaat met de tijd mee, en zeker voor deze kindjes is het een bijzondere belevenis als zij dit voor de eerste keer meemaken. Of, zoals Cilia Theeuwes tijdens Te Gast Bij op Omroep Baarle vertelde: “met rode wangetjes vertelde een van de bloemenstrooiende kindjes na afloop van de Kaarskensprocessie: ‘dit was de mooiste dag uit mijn leven”.

Na afloop van de Kaarskensprocessie wordt de stoet ontbonden bij de Remigiuskerk en sprak pastoor Braspenning een dankwoord uit richting alle vrijwilligers, bezoekers en anderen die hun bijdrage leverden aan deze 73e lichtjesstoet die donker Baarle voor even verlichtte.