In oktober 1944 stootte de 1e Poolse pantserdivisie vanuit België snel door tot Midden-Brabant. Duitse troepen trokken zich terug om zich te verschansen op ’t Zand en in de noordelijke buitenwijken van Alphen. Dit jaar is het dus 80 jaar geleden dat Alphen bevrijd werd. Om daarnaast ook vijf jaar Schijnvliegveld de Kiek te vieren is er, op initiatief van de Stichting De Vrienden van de Kiek, een bevrijdingsprogramma samengesteld dat zeker de moeite waard is. Op zaterdag 26 en zondag 27 oktober bent u van harte welkom! We spraken bestuursleden Joep Horevoorts en John Verschueren over het programma van het Bevrijdingsfeest.

Door Luc van Hoek

Schijnvliegveld

Zoals bekend bouwde de Duitse bezetter al snel na de invasie van Nederland een schijnvliegveld (Scheinflughaven Kamerun, SF37) nabij de Kiek, op de grens van de gemeenten Goirle en Alphen-Chaam. Dit om geallieerde bommenwerpers, met als doel vliegveld Gilze-Rijen, te misleiden. Na een lange inspanning, vooral geïnitieerd door de Vrienden van de Kiek onder leiding van Joep Horevoorts, werd in 2019 het Schijnvliegveld de Kiek in ere hersteld. Om 80 jaar Alphense vrijheid en het eerste lustrum van het Schijnvliegveld te vieren is er een gevarieerd programma samengesteld in het weekend van 26 en 27 oktober. Daarnaast wordt het geactualiseerde boek ‘Schijnvliegveld de Kiek Alphen en Riel in verhaal & beeld’, mede dankzij Uitgeverij Em. de Jong opnieuw uitgebracht.

Onthulling monument

Op zaterdag 26 oktober vindt om 11.00 uur de opening van het weekend plaats door de onthulling van het crashmonument. John Verschueren heeft jaren geleden al onderzoek gedaan naar deze gebeurtenis: “In de nacht van 6 op 7 september 1942 komt een Wellington bommenwerper terug van een bombardement op Duisburg. De bommenwerper wordt die nacht rond 04.50 uur onderschept door een Duitse nachtjager, neergeschoten en crasht ter hoogte van het schijnvliegveld. Hierbij komen alle vijf (Nieuw-Zeelandse) bemanningsleven om het leven. Om deze bemanningsleden blijvend te herdenken zal 26 oktober om 11.00 uur een crashmonument onthuld worden. Bijzonder hierbij is dat (delen van) de vliegtuigmotor voor dit monument gebruikt zijn. Toon Timmermans heeft deze onderdelen bij werkzaamheden aan het Bels Lijntje ontdekt en heeft de onderdelen aangeboden om te verwerken in het monument. Bij de onthulling zullen hoogwaardigheidsbekleders uit onder andere Nieuw-Zeeland, Duitsland en Nederland aanwezig zijn.”

Chinook en nog veel meer

Joep: “Tot 18.00 uur zullen er zowel zaterdag als zondag tal van activiteiten op het terrein van het Schijnvliegveld worden georganiseerd. Zo zal er vanuit vliegveld Gilze-Rijen een reusachtige Chinook-helikopter een landing maken en gedurende de hele dag blijven staan. En een team van reenacters zal met hun kleding, wapens en oude voertuigen u 80 jaar mee terug nemen in de tijd.” Daarnaast zijn er verschillende infostands, waarbij de bezoeker aanvullende informatie krijgt over de Tweede Wereldoorlog in al haar facetten. Er is daarnaast uniek beeldmateriaal over Alphen en Riel tijdens de oorlog en rond de bevrijding. Ook de functie van Kamp de Kiek na de oorlog komt aan bod. Joep: “Het is belangrijk om niet alleen aandacht te hebben voor de Tweede Wereldoorlog maar ook de gebeurtenissen nadien. Tot de dag van vandaag gebeurt er veel in de wereld en moeten we blijvend aandacht vragen voor de boodschap ’vrijheid is niet vanzelfsprekend’. Op zondagochtend wordt een bevrijdingsconcert gegeven door het Regionale Senioren Orkest Midden-Brabant en fanfare Euterpe waarbij muziek uit de jaren 1940-1950 te horen zijn. En natuurlijk wordt ook voor de inwendige mens goed gezorgd. Onder andere zal het eigen speciale ’Kamerun’ bier te koop zijn. De toegang tot deze twee evenementdagen is gratis. Op de website www.schijnvliegvelddekiek.nl kunt u meer lezen over de geschiedenis van het schijnvliegveld en het programma van het Bevrijdingsfeest.