Op zondag 29 september droeg Paus Franciscus om 10.00 uur de Heilige Mis op in het Koning Boudewijnstadion in Brussel (capaciteit 40.000 zitplaatsen).

Samen met 35.000 andere enthousiaste belangstellenden waren wij hierbij aanwezig.

Na twee pogingen voor gratis entreekaarten bij Ticketmaster.be konden we afgelopen donderdag alsnog twee tickets bemachtigen. Dus op de telefoon zat ons toegangsbewijs voor vak E op de 11e rij. Bij binnenkomst moesten we door een draaipoort (zonder rugzak) en kregen we een misboekje en een vlaggetje met de kleuren van Vaticaanstad en op achterzijde de kleuren van België.

We hadden goede plaatsen en we keken zo op het mooi versierde opgestelde altaar.

We waren om 5.30 uur van huis vertrokken met de auto naar Mortsel-Oude-God net onder Antwerpen en toen met de NMBS-trein naar Brussel-Zuid en de Metro (lijn 6). Om 8.40 uur waren we in het stadion, dat al zo goed als vol was.

Bij binnenkomst klonken de klanken van het groot Leuvens universiteitskoor begeleid door een kleurrijk kerkorgel, wat de sfeer verhoogde. Gezongen werd onder andere de 8e Latijnse meerstemmige mis. Het geluid was perfect in zo’n groot stadion.

Om 9.30 uur zagen we op de vier grote tv-schermen de Paus gezeten in een kleine Fiat 500 zijn entree maken door de straten van Brussel richting stadion. Onder luid gejuich maakte hij in het stadion een rondrit langs alle tribunes in zijn open pausmobiel. Tijdens de rit werden veel baby’s ter zegening aan de Paus aangeboden. Vooral voor de goed opgekomen jeugd had de Paus veel aandacht.

Na aankomst van Koning Philip en Koningin Mathilde alsmede oud- koning Albert en Koningin Paola begon rond 10.10 uur de Heilige Mis met ’goede morgen’ in het Nederlands door de Paus. Dit werd zeer gewaardeerd.

In het midden van het stadion hadden veel kinderen in gele uniformen zich verzameld voor het uitbeelden van diverse figuren. De sfeer in het stadion was geweldig.

Alle lezingen vonden zowel in het Nederlands als in het Frans plaats en de Italiaanse preek van de Paus was goed te volgen via de tv-schermen met ondertiteling.

In de preek week de Paus af van zijn vooraf uitgewerkte tekst waarbij hij inging op de oorlogstoestanden in onder andere Libanon. Hij vroeg ook te bidden voor de vluchtelingen uit Libanon en Oekraïne en hij dankte onder andere Nederland, Duitsland en België voor de opvang. Ook zei hij dat alle dienaren van de kerk die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel gedrag voor het gerecht moeten komen. Dit mag niet in de doofpot. Dit alles oogstte bij het publiek veel applaus.

De communie kwam naar alle bezoekers toe via mensen met gele paraplu’s, dus niemand hoefde van zijn plaats, terwijl het koor mooie liederen zong.

Op het eind van de mis vond de zaligverklaring plaats van Anna van Jezus uit Brussel en bad hij rondom 12.00 uur het Angelus met alle aanwezigen.

Namens Nederland waren de bisschoppen De Korte en Van den Hout als con-celebranten aanwezig.

De regie op het altaar was in handen van Aartsbisschop van Mechelen-Brussel: Luc Ter-linden geassisteerd door onder andere bisschop Bonny van Antwerpen.

Alles bij elkaar kunnen we terugzien op een hele mooie afsluitende pauselijke viering ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van de twee Leuvense universiteiten.

Rian en Erik Voesenek