“Oorlog is waanzin. Hoe kunnen mensen zoiets elkaar aandoen? Het kost elke dag veel levens. Laat ze stoppen met deze wereldwaanzin!” Met deze vurige oproep sloot de voorzitter van het Herdenkingscomité Baarle Ad Jacobs deze 80e herdenking van de bevrijding af. Zondag 6 oktober begon de herdenking met een eucharistieviering in de Remigiuskerk, gevolgd door een kleurige optocht met vredesvlaggen langs de drie oorlogsmonumenten van Baarle.

Door Jeanny Wouters

Muziekvereniging Sint Remi ging voorop in de stille tocht en speelde bij elk monument The Last Post. Bij het Pools monument voor de Remigiuskerk was een indrukwekkend moment van namen en bloemen waarin alle belangstellenden konden participeren. Yvonne Czyzewski las een voor een de namen van de gesneuvelde Poolse soldaten voor, waarna Thomas die naast haar stond ’present’ riep. Wie dat wilde, mocht naar voren komen en een rode of witte bloem (kleuren van de Poolse vlag) aannemen om die bij het monument neer te zetten.

Gedichten

Guido Verhoeven las een bijzonder gedicht voor, geschreven door een Pools oorlogsveteraan Edward Szerbinski. Burgemeester De Hoon en loco-burgemeester Loots legden kransen, net als vertegenwoordigers van de 1e Poolse Pantserdivisie van België en Nederland, en Polonia uit Breda. Het Pools volkslied werd gespeeld door Sint Remi en door ging het naar het Verzetsmonument op de hoek van de Desirée Geeraertsstraat. Daar was de voltallige familie Cornelissen present. Het monument is opgericht voor de moeder van oud-burgemeester Fons Cornelissen en twee marechaussees Van Gestel en Gerritsen die aan het eind van de oorlog werden opgepakt en gefusilleerd door de Duitsers. Basisschoolleerlinge Julie las een gedicht voor en namens gemeentebesturen, Nationale Strijdersbond provincie Antwerpen en de families Cornelissen, Van Gestel en Gerritsen en de Kleine Franciscus werden bloemen gelegd. Het Belgisch en Nederlands volkslied werden gespeeld door Sint Remi.

Bij het monument voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers, gemaakt door Thieu Doesborg, en op 5 mei 1965 onthuld aan de Alphenseweg en later verplaatst naar de Chaamseweg, las Guido Verhoeven het gedicht ‘Een nieuw lied’ voor.

Herdenkingscomité

De aankondigingen bij elk monument werden gedaan door Seimen van den Broek. Hij is een nieuw lid van het Herdenkingscomité net als Stefanie Raeijmaekers.

Burgemeester Marjon de Hoon-Veelenturf sprak namens beide gemeenten een kort woordje aan het eind van de herdenkingstocht en wees op de vele activiteiten die in de regio ook worden georganiseerd vanwege het 80-jarig jubileum van de bevrijding. “Door samen te herdenken voorkomen we dat de geschiedenis zich herhaalt” merkte ze op. Er zijn steeds minder mensen die de oorlog hebben meegemaakt, en het is een groot goed dat wij hier al 80 jaar in vrede en vrijheid leven aldus de burgemeester. “Maar het is verre van vanzelfsprekend, want om ons heen staat onze wereld in brand. We leven in een heftige en onzekere tijd.”

In zijn slotwoord dankte de voorzitter van het Herdenkingscomité Baarle zijn medebestuursleden, het gemeentebestuur, alle vrijwilligers, verkeersregelaars, ehbo, Sint Remi, koor Zondereigen de Remigiusparochie, de politie en de dames die de lunch verzorgden voor de gasten van het Herdenkingscomité, die in ccbaarle samen nog even napraatten over deze bijzondere Herdenking.