Op 27 oktober werd in Galder de bevrijding herdacht en gevierd. Daar zijn indrukwekkende verhalen verteld. Op 7 november kreeg dit nog een vervolg op de Matheusschool. Groep 7 en 8 interviewden senioren over de oorlog. Van de opgenomen gesprekken gaan zij een podcast maken. We spreken met Cathy Van Ham-Scullion van de ouderraad.

Door Jan Scheepers

Idee

In de ouderraad ontstond het idee om ook met de kinderen iets te doen voor 80 jaar vrijheid. Meneer Drik van groep 7 en 8 was meteen enthousiast. Ook de seniorenvereniging wilde graag meedoen, net zoals stichting COAC. De ouderraad is betrokken bij de activiteiten van de schoolkinderen. Cathy vertelt dat ze deze activiteit graag zelf mee wilde doen. Niet alleen omdat ze ook in het COAC-bestuur zit, maar vooral vanwege haar persoonlijke affiniteit met oorlog. Cathy is Iers en bracht haar jeugd door in Noord-Ierland. De politieke onrust en aanslagen in die tijd waren heel nabij. “Vrijheid is heel belangrijk voor mij.”

Ontvangst

Kinderen van groep 7 hadden al tafels gedekt in Dorpshuis de Leeuwerik, compleet met witte tafellakens, Nederlandse vlaggen en rood-wit-blauwe servetten. Meneer Drik heette de deelnemende acht senioren van harte welkom. Zij gingen tussen de 29 leerlingen van groep 7 en 8 gingen zitten. De kinderen serveerden koffie en er werd kennis gemaakt met elkaar.

Cathy vertelt dat de voorbereiding heel goed was. Zo hadden de kinderen uitgebreid nagedacht welke vragen ze zouden gaan stellen. Ook was professionele opname apparatuur opgesteld, die de gemeente had verzorgd.

Interviews

De kinderen werden verdeeld over de acht senioren. Ieder groepje kreeg een eigen ruimte voor hun interview. Hiervoor was drie kwartier uitgetrokken. De meeste senioren hadden bij de herdenking op 27 oktober verhalen verteld en herhaalden dat nu voor het kinderpubliek. Cathy’s schoonmoeder uit Bavel was er nu ook bij. Ze vertelde aan de kinderen dat ze op 5 mei 1940 was geboren en op 10 mei al de schuilkelder in moest. De collages en schilderijen van de seniorenvereniging over 80 jaar bevrijding kwamen ook weer goed van pas. Willeke gaf daarbij een uitleg.

Nabeschouwing

Na de interviews kwam het hele gezelschap weer bij elkaar. Cathy: “Je kon duidelijk zien dat iedereen onder de indruk was van de verhalen.” De kinderen schonken nog eens koffie in en deelden worstenbroodjes uit. Toen Drik en Cathy aan de kinderen vroegen wat ze ervan vonden, gingen alle handen omhoog. Ze hadden allemaal wel wat te vertellen.

Fien gaf aan dat ze het verhaal van de verzetsvrouw heel indrukwekkend vond. Cathy’s dochter Niamh had verhalen gehoord, die oma nog niet eerder had verteld. James deelde een familieverhaal van zijn overgrootvader, die was opgepakt en kon ontsnappen uit een Duitse vrachtauto. Kinderen zeiden verder: “Wij weten niet echt wat oorlog is, maar je hoort nu wat mensen meegemaakt hebben.” En: “We vieren nu tachtig jaar vrijheid, maar de oorlog is maar duizend kilometer hier vandaan.”

Podcast

Iedereen vond dat het een leerzame ochtend was. En dat we de verhalen uit de oorlog vooral moeten blijven doorvertellen. De kinderen gaan nu een podcast workshop volgen. Daarna gaan ze zelf de opnames bewerken. We kijken uit naar het resultaat.