Heemkundekring Carel de Roy heeft, in het kader van 80 jaar bevrijding, een indrukwekkende filmavond gemaakt. Met filmbeelden, foto’s en verhalen werd dinsdag 12 november een aangrijpend beeld geschetst van de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen voor de heemregio Alphen, Chaam en Riel. Voor belangstellenden: er komt nog een (bijna uitverkochte) avond op 26 november en op dinsdag 10 december in Cultuurcentrum den Heuvel in Alphen.
Door Luc van Hoek
Volle zaal
Heemkundekring Carel de Roy speelde al langer met het idee om 80 jaar bevrijding extra aandacht te geven. Zo was er de tentoonstelling in het Streekmuseum in Alphen, in de kerk in Riel en bij het Bevrijdingsfeest op de Kiek. Bij de samenstelling van deze tentoonstellingen bleek er veel meer foto- en filmmateriaal te zijn; voldoende om een hele avond te vullen. Heemkunde-voorzitter Eddy de Swart: “We hadden zoveel, dat we flink moesten selecteren. Daarnaast zochten en vonden we oorlogsverhalen uit de drie dorpen. Die schetsen een goed tijdsbeeld.” Voor de eerste avond was de belangstelling groot: de grote zaal van den Heuvel in Alphen zat al snel bomvol. Maikel Foesenek, een van de inleiders, nam het publiek vlot mee naar de aanloop richting de Tweede Wereldoorlog, de mobilisatie van het leger in 1939 en de opmars van Duitse troepen in mei 1940.
Indrukwekkend
Nadat de bezetting in Nederland een feit was, probeerde de bevolking in de regio haar gewone leven weer op te pakken. Maar dit werd steeds moeilijker; voedsel ging op de bon en de Duitse bezetter bracht iedereen in een steeds strakker keurslijf. Nieuwe wetten volgden elkaar snel op en de ‘arbeitseinsatz’ naar de Duitse oorlogsindustrie kwam op gang. Ook de Jodenvervolging werd in deze regio merkbaar. Zo was er het indrukwekkende verhaal van Rielenaar Jozef van den Corput over het onderduiken van een Joodse handelsreiziger bij hun thuis. Naast de filmbeelden en foto’s over Chaam, Alphen en Riel waren er ook indrukwekkende interviews te zien met ooggetuigen. Leo van Hees, Géraar Hendrickx en Toon Meeuwsen vertelden over de bevrijdingsdagen in oktober ’44. Niek van den Broek verhaalde over het drama wat zich afspeelde in zijn familie aan de Legstraat in Chaam bij de bevrijding van Chaam. En ook het verhaal van de ‘goede Duitser’ kon niet achterblijven: soldaat Karl-Heinz Rosch (18 jaar) sneuvelt 6 oktober 1944 door geallieerd vuur kort nadat hij Jan en Toos Kilsdonk, 2 jonge kinderen, nog net in veiligheid heeft gebracht. Het monument ter nagedachtenis staat bij de familie Vermeer in Riel in de tuin.
Prachtige presentatie
In de pauze van de avondvullende presentatie was er gelegenheid om extra documenten en foto’s te bekijken, zeker de moeite waard. Joop de Vuijst nam het publiek nog mee naar de bevrijdingsdagen en de evacuatie van Alphen in oktober 1944 naar onder andere Turnhout, Kasterlee en Tienen. Alphen was van 5 tot 27 oktober 1944 oorlogsfront doordat de aanvoer voor de Poolse opmars stilviel en de Duitse weerstand vanuit het noordelijk gebied van Alphen hevig was. Een koerswijziging van de geallieerde troepen (de haven Antwerpen bevrijden werd eerste hoofddoel) bracht uiteindelijk bevrijding. Bezoekers van de filmavond waren vol lof over de presentatie en inhoud: een prachtige presentatie met volop afwisseling. Maikel Foesenek dankte alle vrijwilligers van de Heemkundevereniging Carel de Roy en in het bijzonder Louis Wouters die voor het prachtige beeld en geluid op het megagrote scherm zorgde.
Belangstelling?
Heeft u belangstelling voor deze avond? Voor dinsdag 26 november zijn nog beperkt plaatsen beschikbaar, op dinsdag 10 december is er in den Heuvel nog meer ruimte. De entree is € 5,-, inclusief een kop koffie of thee.