Afgelopen week was het Nationale Klimaatweek. In dat kader organiseerde De la Salle de Dag van de Duurzaamheid. Op deze dag gingen leerlingen op de fiets naar een duurzaam bedrijf in de omgeving, zoals Sommen Gosens, Vraag en Aanbod Internationaal, Oard, of de Groene Pluimhouders Q-lite en de Hardelhoeve. Een Groene Pluimhouder maakt werk van duurzaam ondernemen en kan deze pluim ontvangen van de gemeente.
Door Claudi Olieslagers
De dag begon met een schoolontbijt. Voor de leerlingen stond een uitgebreid ontbijt klaar. Veel leerlingen hadden thuis al ontbeten, omdat ze een flink stuk naar school moesten fietsen, maar kozen toch nog iets lekkers uit. Waar je zou denken dat pubers wel raad weten met zoveel lekkers, werd er bescheiden ontbeten. Toch was het ontbijt volgens de leerlingen zeker voor herhaling vatbaar. Na het ontbijt bezochten de leerlingen in groepjes een van de bedrijven of het gemeentehuis. De leerlingen van leerjaar 2 en 3 havo gingen na het ontbijt aan de slag met de herinrichting van het schoolplein. Die moet groener, aantrekkelijker en duurzamer worden. Alles wat over bleef van het ontbijt is zoveel mogelijk hergebruikt. Onder andere door er bij Oard broodpudding van te maken. Die werd tot volle tevredenheid van de leerlingen weer als lunch geserveerd.
In het gemeentehuis kregen de leerlingen een gastcollege van Ezra Steman, die begon met de vraag ’Hoe werkt een gemeenteraad?’. Zoals verwacht hadden weinig leerlingen hier een idee van. Vier raadsleden van het CDA, VPB, Fractie Ulicoten en Baarle waren aanwezig. De leerlingen leerden dat Baarle-Nassau vijf partijen heeft die samen 13 zetels verdelen. De grootste partijen, die democratisch gekozen worden, leveren de wethouders. Cees Driek, Ad en Huub, en ’s middags Lonneke, Henk en Geert bleken als gemeenteraad de baas van de gemeente te zijn, en niet de burgemeester. Deze gemeenteraadsleden hielpen de jongeren om een standpunt te bepalen in de casus die later volgde.
De leerlingen gingen actief in debat over de casus ’Een duurzaam jongerenfestival organiseren’. Ze werden in groepjes verdeeld, moesten een standpunt innemen en dit later verdedigen. Het bleek moeilijker dan gedacht om oprecht en met respect naar elkaar te luisteren. Ze discussieerden over waarom er een jongerenfestival moest komen en wat daarbij komt kijken. Het puberbrein werd flink aan het denken gezet, maar overziet niet altijd oorzaak en gevolg.
Mooi was dat ze het in het debat over één ding wél eens waren: op het festival werden geen sigaretten, vapes of drugs getolereerd. Over andere onderwerpen, zoals financiering, de leeftijdsgrens en geschikte locaties, waren de meningen verdeeld. Een leerling die in een afgelegen straat met maar twee huizen woont, vond het geen probleem als het festival daar tot ’s ochtends vroeg zou duren en haar buren vast ook niet.
Tijdens de gemeenteraadsvergadering zag je sommige leerlingen steeds beter uit hun woorden komen, terwijl anderen het liever lieten gebeuren. Het is niet makkelijk om voor je mening op te komen en deze tegenover iedereen te verdedigen. Maar op deze manier werd wel duidelijk hoe een raadsvergadering werkt. En de microfoons in de raadszaal hadden natuurlijk een grote aantrekkingskracht.
Voor de leerlingen die ’s ochtends in het gemeentehuis waren, stonden ’s middags bedrijfsbezoeken op het programma, en andersom.
• Bij Oard metselden ze een muur en bakten ze een soort appelkoek.
• Bij Vraag en Aanbod Internationaal zagen ze hoe oude gereedschappen werden opgeknapt en naar Afrika werden verscheept.
• De Hardelhoeve vertelde over zonnepanelen en hoe zij mest hergebruiken in de moestuin.
• Bij Sommen Gosens en Q-lite leerden de leerlingen meer over (energiezuinige) systemen.
De leerlingen vonden het rondkijken bij de bedrijven een welkome afwisseling van een normale schooldag. Veel leerlingen fietsten vaak langs deze bedrijven, maar hadden geen idee wat daar precies gebeurde.
Aan het eind van de dag merkte je dat het een lange dag was geweest voor de leerlingen. Wethouder Thoms Adams sloot de middag af en bedankte iedereen voor hun inzet. Hij gaf de leerlingen mee dat je vooral zelf het verschil kunt maken. Bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken als je ziet dat iemand afval op straat gooit. ’Duurzaamheid begint klein, bij wat je zelf kunt doen’, was een van de wijze levenslessen van deze bijzonder actieve dag.