Stichting Jeugdwerk Baarle kan binnenkort weer gebruik maken van hun eigen ruimtes. Negen maanden na het sluiten van het Cultuurcentrum Baarle voor alle gebruikers! Samen met vier andere verenigingen/organisaties streden zij hiervoor. Veel mensen in Baarle weten niet dat er nog steeds verenigingen zijn die hun ruimtes niet in mogen en dat deze ruimtes ook niet meer opgeknapt gáán worden. Dat de Plusetage, muziekvereniging Sint Remi, de W-groep en de Lokale Omroep nog steeds houtje-touwtje wekelijks moeten puzzelen hoe het allemaal weer rond komt met repetities, optredens, programma’s maken en biljartcompetities en dat dit nog zeker twee jaar gaat duren…
Door Jeanny Wouters
“Directeur en team van cultuurcentrum Baarle doen hun uiterste best om het voor iedereen zo goed mogelijk te regelen, daar ligt het niet aan” benadrukken de vijf gesprekspartners. Veel mensen denken dat in het cultuurcentrum Baarle inmiddels alles is opgelost, maar voor deze mensen is dat niet het geval en wordt het ook niet opgelost als het aan de gemeenten ligt. Een oplossing is niet in zicht!
De vijf
Van onderstaande verenigingen zijn de ruimtes nog steeds niet te gebruiken:
De Lokale Omroep kreeg een tijdelijke noodstudio na twee maanden geen programma’s te hebben kunnen maken en veel technische storingen die niet snel konden worden opgelost, waardoor vele luisteraars afhaakten. Zij mogen hun eigen studio nog steeds niet gebruiken. In de noodstudio is geen telefoonaansluiting en internetaansluiting en de ruimte is provisorisch ingericht voor tijdelijk gebruik. Niet alle apparatuur is er, en de opslag is in de voormalige studioruimte nog steeds! In de noodstudio is veel geluidsoverlast wat zeer storend is bij (live) uitzendingen.
Muziekvereniging Sint Remi heeft voor de harmonie de voormalige winkel van Jan Seegers als repetitieruimte; de percussiegroep repeteert in het auditorium in de tuin van het cultuurcentrum en in niet in gebruik zijnde ruimtes van de muziekacademie. De majorettes gingen eerst naar een sportzaal in Meerle, in de zomer oefenden ze soms buiten in de tuin van ccb en nu deels in de Uilenpoort en deels in de Vlinder sportzalen. “18.000 euro aan opgeknapte instrumenten ligt verspreid door het hele gebouw opgeslagen, ook in lokalen die verboden zijn” merkt Frank Jansen op.
Plusetage moest activiteiten cancellen. Vrijwilligers slepen wekelijks met containers vol geluidsapparatuur, tafels en stoelen op en neer van Plusetage naar de aula of auditorium; de piano kan niet gebuikt worden want past niet in de lift en via de trap is niet te doen. Hier is gelukkig een oplossing voor gevonden. Bij het auditorium is geen barfaciliteit. Ut Unum Sint repeteert bij Den Engel. In de programmering voor komend seizoen houdt men al rekening met de beperkte mogelijkheden.
De W-groep mag de biljarts van de Seniorenvereniging in de la Sallezaal gebruiken, op momenten dat die er niet zelf biljarten of andere activiteiten hebben. De competitie verplaatsten ze vorig seizoen naar horecabedrijven buiten Baarle (locaties van de tegenpartij); dit bracht extra kosten met zich mee en derving van barinkomsten. Veel vrije uren zijn er niet beschikbaar in de La Salle zaal. Dinsdag is de Regio-Biljart competitie waar de tegenstanders elke week geïnformeerd moeten worden over wijzigingen van aanvangstijden omdat de biljarts niet op de reguliere tijden beschikbaar zijn.
Stichting Jeugdwerk Baarle kon vele activiteiten niet door laten gaan en moest creatief omgaan met planning en ruimtes die elders werden aangeboden. Zelfs het pakhuis en onderkomen van Sinterklaas moest uitwijken naar elders…
Hoe komt het dat dit zo lang duurt?
Ze trokken steeds samen op in hun contacten met de gemeente, omdat ze meenden dat ze samen sterker zouden staan. Er was overleg met de gemeenten, er werden brieven over en weer gestuurd, er werden oplossingen door de verenigingen zelf gezocht, experts uitgenodigd. Maar er wordt geen geld voor deze laatste ruimtes uitgetrokken en de noodoplossingen lijken permanente situaties te worden voor deze verenigingen.
We praten met Jos van Beek (Jeugdwerk), Frank Jansen (Sint Remi), Frans Laurijssen (W-groep), Peter van den Heijkant (Omroep Baarle), Ellen Rohder en Jan Luijben (PlusEtage).
“We zijn tegen een muur aan gelopen” zeggen Jan en Ellen van de Plus. “Na de bibliotheek en trapportalen was er geen geld meer voor fase 3. We mochten het inspectierapport niet inzien, op verzoeken van onze kant of we zelf geld konden inzamelen of zelf werkzaamheden mochten (laten) uitvoeren kregen we negatief antwoord. We hebben met de groep een expert ingeschakeld, een contra-expertise laten doen. Daarop volgde een heel vervelend overleg met de gemeente.” Er werd door de vijf ingesproken tijdens de raadsvergadering in Baarle-Nassau omdat iedereen, de gemeenteraad incluis, denkt dat in het cultuurcentrum alles is opgelost. Naar aanleiding daarvan werd toegezegd dat men met de verschillende experts een samenkomst zou beleggen. Daar ging weer een aantal weken overheen en een vertegenwoordiging van het stichtingsbestuur (CCB) mocht daar niet bij aanwezig zijn. Conclusie na het overleg: gemeenten houden toch hun eigen lijn aan; om 100% veilig te zijn blijven deze laatste ruimtes en gangen afgesloten!
Straks ook ruimtes delen
“Straks moeten we inderdaad ook ruimtes gaan delen in het nieuwe cultuurcentrum, maar dat is anders, want dan heeft ieder zijn eigen opslag en hoef je niet steeds zoveel verdiepingen of buiten door de regen met spullen te sjouwen. En de ruimtes zijn multifunctioneel ingericht, er is dan een centrale ontmoetingsruimte met bar” aldus de vijf. Ellen Rohder denkt dat het gemeentebestuur geen idee heeft hoe een vereniging werkt. Iemand geeft als voorbeeld: ‘stel dat je tegen de voetbalclub zegt, gullie moogt gaan voetballen op het veldje van de Dasseburcht, neem je goals en al je spullen maar mee en volgende week zien we wel weer verder'.
Wat de vijf gedupeerden ook is tegengevallen is de houding van de andere gebruikers van het gebouw. Degenen die wel hun ruimtes terugkregen hebben zij niet bij hun overleg betrokken realiseren ze zich nu, en ze merken dat er onderling weinig solidariteit of begrip is. “Zo ervaren wij het. Wim Vervoort en zijn team doen hun uiterste best maar wij voelen ons niet welkom in dit gebouw, er is geen plek voor ons. Als dat de opmaat is naar een nieuw cultuurcentrum…”
Plafond-gate
Er werd een open brief voorbereid om deze situatie wereldkundig te maken, maar dan volgde een uitnodiging van de gemeente voor overleg, maar nog steeds is men er niet uit. Het Jeugdwerk heeft uiteindelijk aan het langste eind getrokken; daar zijn de plafonds afgelopen weken hersteld, net als in de gangen er naartoe. De overige vier verenigingen blijven tobben. ‘Plafond-gate’ is de benaming in de wandelgangen en het vreemde is: je mag boven de verboden gangen wel wandelen… en boven en onder afgesloten lokalen wel activiteiten laten plaatsvinden. “Voor de gemeente gaat het alleen over het gebouw, niet over de gedupeerden, de inhoud, wat er allemaal gebeurt.”
Voorgoed weg
Misschien wordt het tijd dat de verenigingen een eigen onderkomen zoeken elders, maar de horeca waar dat zou kunnen is grotendeels verdwenen uit het dorp, omdat jaren geleden alle verenigingen naar het SOB getrokken werden omdat dan hun huurkosten gesubsidieerd zouden worden. Plus kwam er in 1988 omdat hun varkensstal plat moest vanwege nieuwbouw.
“Er is wel overleg met de gemeente” zegt Jos van Beek, “maar er is geen overeenstemming. Het is eenrichtingsverkeer.” “Je onderzoekt zelf allerlei dingen, doet een voorstel, dat wordt gewoon aan de kant geschoven” aldus Frans Laurijssen. “Ze horen het aan, maar ze luisteren niet!”
“Het stichtingsbestuur van het cultuurcentrum heeft geen inbreng in deze kwestie en zijn nauwelijks gesprekspartner” aldus de verenigingen. “Zij zijn het niet eens met dit besluit van de gemeenten, maar moeten het wel uitvoeren.”
Acties?
“We hebben het netjes willen houden en geen acties gevoerd; de gemeente past steeds vertragingstechniek toe” zegt Frans. Ook de anderen zitten met dit dilemma. “Dingen worden tot nu toe wel opgelost, maar de druk op de vrijwilligers die het moeten regelen wordt te groot. Ze (gemeenbestuur red.) hebben niet in de gaten wat voor impact dit heeft voor onze verenigingen!”
Tijdlijn
19 februari 2024
Komt het plafond in de harmoniezaal van cultuurcentrum Baarle naar beneden. Gelukkig zijn er geen mensen aanwezig op dat moment.
Half februari tot half maart
Volledig gesloten.
Half maart
Volledige benedenverdieping en lokalen academie terug open.
Bibliotheek in pop-up op kantoor CCB.
Gesprek met bestuur en gemeenten voor alle gebruikers. Inspectie heeft plaatsgevonden, herstelwerkzaamheden aan plafonds gepland. In fases wordt het gebouw weer vrijgegeven voor gebruikers.
Half april
Seniorenvereniging terug in de La Salle Zaal.
EHBO terug in hun eigen ruimte.
Omroep Baarle in noodstudio.
W-groep speelt biljart bij seniorenvereniging.
Eind mei
De vijf verenigingen waarvan de ruimtes nog niet zijn opgeknapt steken de koppen bij elkaar en benaderen gezamenlijk de gemeenten voor overleg. Hun vraag: wat is de reden dat de rest niet wordt aangepakt? In juni nog eens geïnformeerd, reactie blijft uit.
Half juni
Bibliotheek terug in eigen ruimte.
Zomervakantie
Jeugdwerk Baarle zamelt handtekeningen in tijdens W6D omdat er geen enkel zicht is op oplossing van het nijpend ruimtegebrek.
Oktober
Frank Jansen is inspreker namens de vijf gedupeerden tijdens de raadsvergadering van Baarle-Nassau om de gemeenteraad te informeren, want de meeste mensen in Baarle zijn niet op de hoogte van deze situatie.
Afspraak wordt gemaakt dat experts worden bijeengeroepen voor overleg. Er verandert niets aan de situatie.
November
De jeugdwerklokalen worden toch opgeknapt. De andere vier verenigingen beraden zich op protestacties.
Half december
Jeugdwerk terug in eigen ruimte