Op zaterdagavond 14 december en zondagmiddag 15 december vond in Het Chaamsche Wapen de première plaats van de muziek bij de documentaire ‘De Acht’, uitgevoerd door Harmonie Sint Cecilia. “Ik kreeg heel veel complimenten aan het adres van de muzikanten voor hun gespeelde muziek bij de film”, zei Harmonievoorzitter Wim in ’t Veld. Dirigent Pieter Zwaans vertelde dat de filmmuziek in een korte tijd was ingestudeerd. De waardering voor hem en zijn muzikanten werd onderstreept door een staande ovatie van het publiek waaronder leden van het vermaarde Comité Acht van Chaam van destijds, Burgemeester Schuitmaker en haar voorganger Minses. Fotoreportage op www.ceciliachaam.nl.
Door Berry van Oers
Combinatie
“Prachtig, veel respect voor de muzikanten!”, hoorde je vanuit de zaal. “Het was een leuke, sfeervolle combinatie van film en live muziek. De film was en is mooi, de muziekcompositie heel passend. Compliment voor de combinatie”, liet de Alphense zustervereniging weten. In de documentaire passeren leden uit het achtkoppige comité Acht van Chaam van destijds de revue tijdens het organiseren van de Achten van 2019 en 2022. Componist Jan Bosveld schreef er achttien muziekfragmenten bij. De snelheid van de coureurs is knap op muziek gezet, maar ook de hectiek van de dag van de Acht door wisselende tempo’s en klankkleuren. Treffend is Marche Funèbre van Chopin uit 1827 bij de uitvaart van de geliefde Acht-secretaris Theo, tevens secretaris van de harmonie. Aangrijpend ook voor zus Annelies, zwager Geert en de kinderen die de première bijwoonden.
Grootse daden
Er was de afgelopen weken keihard geoefend op de filmmuziek tijdens de wekelijkse repetities en twee extra oefenmiddagen. Componist Jan Bosveld gaf aanwijzingen en tips. Het kwam er op aan steeds op tijd in te zetten en het juiste tempo vast te houden zodat de muziekfragmenten blijven corresponderen met de scenes. De speelwijze moest de sfeer van de beelden weerspiegelen en accentueren. Dirigent Pieter Zwaans en zijn muzikanten was dat wel toevertrouwd bleek afgelopen weekeinde. De passie van de leden van het comité kreeg door de muziek nog meer cachet. En wat waren ze fier toen op de dag van de Acht alles op rolletjes liep. De strijdmakkers uit het comité Acht van Chaam van destijds verrichtten grootse daden en wisten ondanks tegenwind de winnaar van de Tour de France naar Chaam te halen.
Volkslied
Er waren heel wat mensen aanwezig die ‘De Acht’ eerder zagen. Sommigen al drie keer. Maar na afloop waren ze het er over eens dat het de moeite waard was om deze versie met ‘live’ muziek te bekijken en vooral te beluisteren. Op het einde van de documentaire zette het orkest het lied ‘De Acht’ in waarbij de Cecilianen toewerkten naar een indrukwekkend majestueus slot. Tijdens de aftiteling hoorden we nogmaals het lied, maar ditmaal met zang van regisseur Frank van Osch, tevens singer-songwriter. “De Acht van Chaam, de Acht”, zong hij met Brabantse tongval bijgestaan door plaatselijk zangtalent. Tot slot hief de Harmonie het ongekroonde Chaamse Volkslied uit 1937 aan dat op patriottistische wijze werd meegezongen. Kortom, in meerdere opzichten een uniek ‘weekendje Chaam’!