Op 6 januari is het traditiegetrouw weer driekoningen. Omdat de 6e op een maandag na de vakantie valt en dat niet zo handig is in verband met school bijvoorbeeld doen we het dit jaar een dagje vroeger, namelijk op zondag 5 januari al! De laatste jaren merken we jammer genoeg dat er steeds minder zangers op pad gaan. Wij zouden graag deze traditie in ere houden en leggen daarom hieronder nog eens uit hoe het allemaal ook alweer zat.

Driekoningen is een lichtjesfeest dat in Nederland vooral in Midden-Brabant nog gevierd wordt. In Vlaanderen daarentegen zie je het elk jaar in meerdere provincies nog terugkomen. Ieder jaar op 6 januari gaan kinderen in kleine groepjes langs de deuren om driekoningenliedjes te zingen. In ruil daarvoor hopen ze wat snoep of kleingeld te krijgen. De kinderen zijn volgens de traditie verkleed als de drie wijzen uit het oosten: Balthasar, Caspar en Melchior. Maar ook herders, engelen, Maria, Jozef of zelfs dieren zien we steeds vaker verschijnen. Het hoeft geen perfecte outfit te zijn. Met een oud tafellaken, deken, handdoek en een papieren kroon kom je al erg ver. Vaak hebben de kinderen ook zelf geknutselde voorwerpen bij zoals een grote ster of versierde doosjes. Die doosjes stellen goud, wierrook en mirre voor, maar zijn stiekem ook erg handig om de gekregen snoepjes en centjes in te steken. Blijkbaar kun je met enkele straten rondgaan al een flinke buit binnenhalen.

Op kraamvisite bij kindje Jezus in de stal

In steden kunnen de groepjes in verschillende buurthuizen, zorg- en wijkcentra zingen voor een jury. Bij ons in Baarle was dat vroeger ook zo in het bejaardentehuis. De laatste jaren worden de groepjes ontvangen aan de kerststal bij de Belgische kerk zodat de drie wijzen net als in het verhaal op kraamvisite kunnen komen bij kindje Jezus in de stal. Ze worden daar dan getrakteerd op warme chocomelk en beschuit met muisjes. Maar wie de échte traditie wil volgen moet natuurlijk een driekoningentaart eten. Dat is een frangipane-taart waarin een voorwerp zoals een boon of klein beeldje verstopt zit. De persoon die het terugvindt in zijn stuk taart, is die dag ‘koning’ en mag een kroon dragen.

Geef mij een nieuwe hoed

En hoe zit dat zingen dan? De kinderen zingen speciale driekoningenliedjes. Dat kunnen de oude traditionele liedjes zijn maar die worden ook wel eens in een nieuw jasje gestoken. Het meest populaire lied blijft: ’Driekoningen, Driekoningen, geef mij een nieuwe hoed. De oude is versleten, mijn moeder mag het niet weten. Mijn vader heeft het geld op de toonbank neergeteld’. En in België idem maar daar tellen ze op de ’rooster’ in plaats van op de ’toonbank’. Op YouTube kun je ongetwijfeld ook nog leuke, originele liedjes terugvinden of je kan zelf aan de slag gaan en een bekende melodie herschrijven.

Verkleedkist

Dit jaar hebben we een beetje pech dat Driekoningen op een maandag buiten de vakantie valt. Daarom doen we het dit jaar een dagje eerder op zondag 5 januari al. Dan hebben jullie meer tijd en kan je er een leuke dagbesteding of vakantieopvulling van maken. Eerst op zolder in de verkleedkist duiken, nadien wat knutselen en een lied verzinnen om dan uiteindelijk op pad te gaan langs de deuren. Vergeet zeker niet om ook langs onze jury te komen tussen 14.30 en 16.00 uur, want wie weet win je dan wel een mooie prijs. Niet enkel groepjes kinderen maar ook zangkoren, verenigingen, buurtschappen, stichtingen, … of gewoon toeschouwers zijn allemaal welkom op 5 januari.

Lekkere beloning

Via de scholen hebben we ook een flyer met kleurplaat verdeeld. Die kan je bij het zingen aan de stal inleveren en ruilen voor nog een extra lekkere beloning. Wie er geen gekregen heeft of graag nog meer info wil, kan zich richten tot onze website. Daar zullen achteraf ook jullie foto’s gepubliceerd worden.