Onduidelijkheid over en weer, moties die weer werden ingetrokken, een geïrriteerde wethouder die steeds geïnterrumpeerd werd. De laatste raadsvergadering van 2024 op woensdag 18 december was er eentje met scherpe randjes; de raadsleden en het college zijn toe aan het kerstreces. De Omgevingsvisie stond op de agenda en het raadsvoorstel Voortgang Ravijnjaar 2026. Uiteindelijk werden alle voorstellen die in stemming werden gebracht unaniem aangenomen.

Door Jeanny Wouters

Er was een inspreker te weten de heer Aalders die al vaker achter het spreekgestoelte plaatsnam. Nu de Omgevingsvisie de bestemmingsplanprocedure uit het verleden gaat vervangen, gaf hij daar zijn zienswijze op, gezien in het licht van zijn vruchteloze pogingen al 17 jaar om een bouwvergunning te krijgen voor appartementen op de plek van zijn pand aan de Stationsstraat. Hij ervaart overlast van de aangrenzende ondernemer (laden en lossen Albert Heijn) en besloot zijn betoog met de verzuchting: “ik verzoek de gemeente om ons plan eindelijk eens op te nemen.”

Nog agenderen

Wethouder Hans van Tilborg (Partij Baarle!) had informatie over financiën waarvoor de raadsleden een raadsinformatiebrief krijgen en het onderwerp staat geagendeerd voor de commissievergadering van 21 januari. De Omgevingsvisie kon niet tijdig worden gepubliceerd; deze ligt nu ter inzage van 10 december 2024 tot 6 januari 2025.

Burgemeester Marjon de Hoon-Veelenturf nodigde eenieder uit voor de nieuwjaarsreceptie op maandag 6 januari in het gemeentehuis van Baarle-Nassau. Daar worden ook de sportkampioenen gehuldigd.

Bij de ingekomen stukken vroeg Driek Cornelissen (VPB) om de brief van de verenigingen die nog steeds last hebben van de ontoegankelijkheid van het cultuurcentrum voor de eerstvolgende commissie te agenderen.

Omgevingsvisie

Fractie Ulicoten (Jannes Kusters) sprak uit veel reacties op de Omgevingsvisie te krijgen van inwoners en vroeg zich af op wat voor manier die bij de gemeenteraad komen? “Gebundeld en voorzien van antwoord” was het antwoord van wethouder Van Tilborg. De discussie is daaraan voorafgaand in de commissie.

Jongerenaanjager

De jongerenaanjager, daarover kreeg de raad een informatiebrief en dit initiatief wordt voortgezet in 2025. Er is een vacature en de heer Ulijn (CDA) riep op deze zo snel mogelijk in te vullen, een opmerking waar Fractie Ulicoten zich bij aansloot. Vanwege de afwezigheid van wethouder Janneke van de Laak werd een schriftelijke beantwoording van de vragen toegezegd en inhoudelijke behandeling in de commissie.

Voortgang Ravijnjaar

Met angst en beven kijken gemeenten in Nederland uit naar de komende jaren, en ook Baarle-Nassau maakt zich op voor een rampscenario de komende jaren met aangekondigde bezuinigingen van hogerhand met daarbij een verzwaring van het takenpakket. De oppositiepartijen (Fractie Van der Velden en Fractie Ulicoten) brachten de ABG gemeenschappelijke regeling nog maar weer eens ter sprake en stelden de centrale huisvesting opnieuw ter discussie. Zij kwamen met een motie waarin de rol van de gemeenteraad de komende tijd scherper weggezet moest worden en vroegen om prioritering in de begroting 2026 en een blanco vel als uitgangspunt bij het bepalen van de bezuinigingen van 1 tot 1,5 miljoen die noodzakelijk zijn. Wethouder Van Tilborg gaf aan dat die inventarisatie er is en dat er een derde sessie voor bespreking gepland is. Waarop Driek Cornelissen (VPB) inhaakte door te stellen dat hij geen noodzaak zag voor deze motie. De vergadering werd hierop geschorst voor overleg. Na het overleg kwam raadslid Severijns (VPB) nog met de mededeling dat er een rechtszaak van de gemeenten tegen de regering aankomt over Jeugdzorgtaken die bij de gemeenten weggelegd worden waar te weinig geld tegenover staat. Jannes Kusters trok de motie in, na toezegging van wethouder Van Tilborg dat het overzicht van uitgaven er op korte termijn komt. Waarop de wethouder verduidelijkte dat niet alle uitgaven van de gemeente zomaar ter beschikking komen, want “dan ligt hele financiële administratie van de gemeente op straat”. Uiteindelijk werd de motie ingetrokken, na de toezegging dat na overleg met de financiële mensen zo snel mogelijk een overzicht zou worden gegeven; het voorstel Voortgang Ravijnjaar 2026 werd in stemming gebracht en unaniem akkoord bevonden.

Vragenhalfuur

De korte termijn van ter inzage legging van de nieuwe Omgevingsvisie was voor Jannes Kusters (FU) aanleiding om de wethouder de vraag te stellen deze te verlengen tot 20 januari, mede gezien een groot deel van de tijd in de kerstvakantie valt. Wethouder Van Tilborg was hier geen voorstander van, wil de inzagetijd liever beperken en de Omgevingsvisie snel vaststellen. Op vraag van Ad Severijns (VPB) in hoeverre dit kan zonder invloed van de raad moest de wethouder het antwoord schuldig blijven.

Driek Cornelissen (VPB) stelde vragen over het nieuwe ccb, de principe overeenkomst waarover men is geïnformeerd, “hebben directie en bestuur nog wel invloed op het definitief ontwerp en in welke mate worden zij betrokken bij het finaliseren van de bouwplannen?” De wethouder gaf aan dat de vaste gebruikers met een eigen ruimte zijnde bibliotheek, muziekacademie en Toerisme Baarle zullen worden geraadpleegd. Na de financiële check van Bruheze Beheer worden de verenigingen geïnformeerd en in februari wordt het definitief plan opgemaakt.”De marges voor inbreng zijn vrij gering” aldus de wethouder. Daarbij aanvullend dat men niet blind is voor input maar dat de plattegrond niet wordt veranderd.

Er kwam nog een vraag van Gerda van de Broek (CDA) over straatverlichting die niet brandt en op donkere dagen een gevoel van onveiligheid veroorzaakt en zij noemde met name de parkeerplaatsen in de buurt van AH en een aantal wegen in het buitengebied waar blokken in de berm gevaarlijk zijn. Wethouder Adams kon haar geruststellen; de AH parkeerplaats is privé gebied, daar heeft de gemeente geen invloed op. In het buitengebied bij de Heimolen en Eikelenbosch was sprake van een storing die door Enexis is opgelost. Hij riep op als mensen defecte verlichting constateren, dit door te geven via de Buiten Beter app of via de website een melding te maken.

Jannes Kusters laste nog een motie in waarin werd bepaald grote plannen en belangrijke stukken niet in vakantieperiodes ter inzage te leggen. Welke vakanties houdt je dan aan, vroeg Driek Cornelissen. De wethouder ontraadde dit omdat hierdoor lange wachttijden ontstaan bijvoorbeeld voor bouwvergunningen en daar hebben burgers en bedrijven last van. Jan van Tilburg (CDA) gaf aan dat dit argument en de uitleg van de wethouder de zaak helder maakte, waarop Kusters (FU) de motie introk en de burgemeester de laatste raadsvergadering van 2024 kon afsluiten, met goede wensen voor eenieder en nogmaals de uitnodiging voor de nieuwjaarsreceptie van 6 januari 2025.