Negen mensen uit Baarle-Hertog, Baarle-Nassau en Ulicoten reisden vorige week donderdag met de TGV naar Lyon om Marijn Coertjens te ondersteunen bij zijn deelname aan de Wereldkampioenschappen Patisserie, de Coup du Monde. Marijn groeide op in Baarle-Hertog en zijn ouders wonen daar nog steeds. Het Belgische team van Marijn, genaamd Pastry Lions werd vijfde op de eindranglijst en kreeg een speciale prijs Eco Responsible voor werken zonder wegwerpproducten.
Door Jeanny Wouters
Wie in het archief van Ons Weekblad de naam Marijn Coertjens intikt komt naast oude voetbal-prestaties bij Dosko en Gloria ook een groot deel van de loopbaan van deze Baarlenaar tegen. Vanaf zijn 16e is hij al bezig met patisserie; hij reisde de wereld over om bij grote meester-patissiers in de leer te kunnen en sleepte vele prijzen in de wacht. Zoals in 2005 zilver bij de Dutch Pastry Awards.
National Patrimonium
Twintig landen namen deel aan de Coup du Monde op 24 en 25 januari in Lyon en het Belgisch team was er via een wildcard binnengekomen na de voorrondes in Parijs. Meesterpatissier Marijn Coertjes trad in het strijdperk met in zijn team ook PIVA-leerkrachten Raoul Andriessen, specialist in suikerwerken en Pieter Charels, ijsspecialist. Elk team kreeg 9 uur de tijd om 3 ijstaarten, 10 dessertborden, 32 chocoladesnacks, een ijssculptuur en een chocolade/suiker sculptuur te vervaardigen. Thema door de organisatie tevoren bepaald was National Patrimonium ofwel nationaal Erfgoed. Marijn en zijn kompanen maakten de raket van Kuifje, een deel van het Atomium, een decorstuk van Tomorrowland waarvoor ze bij het ontwerp hulp kregen van de designer van Tomorrowland zelf. Ze verwerkten kriekenbier in het dessert, hakten een vlinder uit ijs, maakten een ijstaart in de vorm van een saxofoon, met ook een saxofoonfiguur binnenin… Met de voorbereidingen voor deze meesterstukken waren ze al twee jaar bezig!
Gent en Amerika
Naast de Baarlese supporters waren er ook vrienden uit Gent, waar Marijn inmiddels een eigen zaak heeft. En uit Amerika waar hij studeerde kwamen fans en uit Hongkong peninsula waar hij vijf jaar werkte om in een luxe hotel een chocolaterie en patisserie op te zetten.
Vrijdag was het Belgische team ingedeeld en de wedstrijden vonden plaats in een grote hal aan de rand van Lyon tijdens de grootste horecabeurs ter wereld waar 200.000 bezoekers op af komen. De gasten uit Baarle op de tribune juichten voor het Belgisch team, zwaaiden driftig met vlaggetjes en hielden de adem in toen er een stuk vlindervleugel van de ijssculptuur in wording afbrak. Gelukkig werd die opgevangen door de coach en kon het nog hersteld worden.
Spannende dagen
Hoe kom je op het idee om zo’n uitstap te organiseren vraag ik aan May Coertjens-Jansen, de moeder van Marijn. “We vertelden in onze vriendengroep dat we zouden gaan kijken en toen riep iemand ‘oh, ik wil wel mee’ en uiteindelijk waren we met negenen.” May ging alles regelen en organiseren, vervoer naar Turnhout, trein naar Brussel, TGV, hotel in Lyon en ter plekke reisden ze met de metro. Ook allemaal ecologisch verantwoord…
Het waren spannende dagen zeggen ze op maandagochtend. Zaterdag waren ze nog de hele dag in de wedstrijdhal en zondag reisden ze terug, vertrokken om 14.00 uur in Lyon en waren rond 21.15 uur weer thuis. Een leuke ervaring rijker en met mooie herinneringen.
Jury
Een bijzonder spannend moment was het moment dat alle gemaakte stukken van de tafel waaraan ze gemaakt werden, vervoerd moesten worden naar de jurytafel. Suikerwerk en chocoladesculpturen zijn bijzonder fragiel en moeten ze zelf daar naartoe dragen. Gelukkig ging het allemaal goed. Bij een andere groep viel een suikerstuk… helemaal kapot.
Hoe het is om jurylid te zijn, dat weet Marijn Coertjens zelf wel, want in 2018 was hij in Baarle jurylid voor Heel Baarle Bakt! Proficiat Team Pastry Lions met deze geweldige prestatie, want hoewel geen podiumplaats is vijfde van de wereld worden, na Japan, Frankrijk, Maleisië en China, echt top!