De herbestemming van de kerkgebouwen van de Sint Jan de Doper parochie stond op de agenda van de informatiebijeenkomst die het kerkbestuur voor 30 januari in Baarle-Nassau had gepland. In het Patronaatsgebouw naast de kerk verzamelden zich ongeveer 50 mensen om deze avond bij te wonen, om te luisteren en mee te praten over dit onderwerp.
Door Jeanny Wouters
Vice-voorzitter Ine Ultee heette de belangstellenden welkom en stelde het parochiebestuur voor: parochieadministrator Jochem van Velthoven, eveneens voorzitter van het parochiebestuur, leden Nicole Broekman, Peter Dirven, Jos Vanhooren, “en ik ben Ine Ultee”. De leden van de parochiekern commissie van Baarle-Nassau, zij zorgen voor de dagelijkse gang van zaken hier in Baarle: Johan Staes, Kor Luckman, Jan Luckman en Rian Voesenek.
Zes dorpen
Bij de Sint Jan de Doper parochie horen zes dorpen: Ulicoten, Baarle-Nassau, Gilze, Chaam, Alphen en Riel. Twee jaar geleden kreeg de Bernarduskerk in Ulicoten al een andere bestemming en werd deze gesloten voor de erediensten. In Alphen blijft de kerk gedeeltelijk open als regiokerk. De andere gebouwen blijven voorlopig open, en met de inwoners van de dorpen gaat men zoeken naar een nieuwe bestemming voor deze kerken, om de gebouwen voor de gemeenschap te kunnen behouden. “Met elan en enthousiasme de toekomst in” was het devies daarbij. En als voorbeeld gaf men de opening van de Mariakapel in Ulicoten op 1 januari van dit jaar, een lokaal initiatief. “De gebouwen zijn prachtig, het gaat ons aan het hart.” Maar ook zonder grote kerkgebouwen gaat het geloofsleven verder aldus Ine Ultee.
Waarom?
Er werden nog een aantal ontwikkelingen van de laatste tijd opgesomd. In de pastorie van Alphen zijn drie zusters komen wonen, missiezusters van het Kostbaar Bloed. 19 januari werd zuster Madeleine gepresenteerd als nieuw lid van het pastoraal team. Het aantal communicanten verdubbelde vorig jaar. Er gebeurt van alles in de parochie… waarom is het bestuur dan van plan om op termijn gebouwen te sluiten?
Vijf jaar geleden waren er meer diensten, meer vrijwilligers, meer kerkgangers. Het is lastig om mensen te krijgen, om alles bemand te houden. “Het Bisdom dwingt niet tot sluiten; het parochiebestuur heeft dit besloten, want gaan we zo door, dan zijn we binnen acht jaar failliet! We moeten iets doen, nu hebben we nog ruimte en tijd.”
Bidboek
Men wil graag een groep betrokken mensen bijeen verzamelen die meedenken over mogelijkheden. Het Bisdom geeft niet overal toestemming voor. Er wordt een zogenaamd bidboek opgesteld, met wensen en voorwaarden waaraan een nieuwe bestemming/eigenaar moet voldoen. Een kerk is een gewijde plaats, daar komt veel emotie bij kijken. In elk dorp wil men samen met een werkgroep en de gemeente de herbestemming zo goed mogelijk begeleiden.
Vanuit het publiek konden vragen gesteld worden, suggesties worden gedaan. Appartementen was een veelgehoorde suggestie, voor ouderen en jongeren. Vooral de oproep om jongeren, de toekomst van het dorp, hierbij te betrekken kreeg veel aandacht. Jochem van Velthoven gaf aan dat de kerk zich ook die vraag stelt: hoe bereiken we jongeren? Hij gaf wat voorbeelden van nieuwe contacten en aanwas van jonge parochianen, over geloofsopvoeding in het gezin en familievieringen in Alphen.
In het bidboek moet ook de onderhoudsstaat van het gebouw worden opgetekend. Er werd gesproken over erfpacht, grond in eigendom houden, alle opties worden onderzocht aldus Jochem van Velthoven. “In het bidboek staat nog niks, we gaan eerst informeren en luisteren naar mensen.”
Vieringen blijven
Vragen werden ook gesteld over het kerkhof, de kapel van Nijhoven, het Patronaat, allemaal kerkelijk bezit. Kerkhof blijft zeker nog 20 jaar, Patronaat is een monument, de kapel van Nijhoven blijft ook! Vieringen blijven in Baarle-Nassau gehouden worden zolang er mensen blijven komen. “Vrijwilligers moeten doorgaan, dit blijven dragen, anders houdt het op.” Overigens zijn gelovigen overal welkom benadrukte het kerkbestuur.
Het technische deel wordt vanuit het Bisdom door een expert ondersteund. De gemeente komt nog met een info avond eind februari in het gemeentehuis.
“Wat de toekomst brengen zal, ligt in Gods hand” zo besloot pastoor Jochem van Velthoven de avond. “Uw wil geschiede” zo klonk het in het afsluitend gebed. Daarna was er koffie en thee om bij na te praten en de mogelijkheid tot een rondleiding in de Onze Lieve Vrouw van Bijstandkerk.