Even leek het erop dat ze moesten uitwijken naar Chaam voor de sauwelavond, maar dat zou toch wel de allergrootste grap in de geschiedenis van Haaikneuterslaand zijn. Dat lieten ze niet gebeuren, dus kwam er een oplossing. De schuur van Rudi en Monique in de Dorpstraat werd omgetoverd tot een feestschuur – en niet zomaar een! De aankleding zorgde ervoor dat je niet eens meer doorhad dat je in een boerenschuur zat. Helaas moest de tent nog wel uit Chaam komen, maar door deze in een degelijke schuur in Ulicoten te plaatsen, wist je zeker dat er niets kon gebeuren.
Door: Claudi Olieslagers
De sauwelavond begon met het best bewaarde geheim van Ulicoten. Prinses Iris is zwanger en moest vervangen worden, maar door wie? Alle sauwelaars kwamen tegelijk dansend op, op de muziek ’De Prins die komt eraan’. Met een pilske in de hand ging de cape, scepter en steek van hand tot hand totdat de muziek stopte bij Prins Rudy (Strijbos). Onder luid applaus werd Prins Rudy ontvangen door de Haaikneuters!
Prins Rudy vertelde dat alles hetzelfde bleef als vorig jaar, behalve dat de prinses nu een prins werd. Toen ik hem later vroeg wie de hofdames waren, moest hij het antwoord schuldig blijven – ze zaten in de zaal. Duidelijk is dat deze kersverse prins (die al eerder prins van De Haaikneuters was) zich allesbehalve druk maakt om zijn carrière. Maar wel zin had om los te gaan. Prins Rudy mocht zich de verdere avond bezig houden met het aankondigen van de sauwelaars en dat deed hij vol verve uiteraard muzikaal ondersteund door de Somsband.
Bert de Bruidegom (Guido Dirven)
In een witte trouwjurk en op bruidsmuziek kwam hij op, met een vaas vol verwelkte bloemen. Hij bedankte Linda Hafmans voor het ’prachtige’ boeket en vroeg wie in de zaal getrouwd was. Vele handen gingen omhoog. ”Maar wie is hier gelukkig getrouwd?”
Bert was getrouwd met Lucia, een schat van een vrouw die alles deed wat hij wilde – maar ook alles wat hij níét wilde. Het was een romantisch verhaal, want wat is er mooier dan liefde?
De Bruidegom vertelde de ene grap na de andere. Zijn vrijgezellenfeest was op 6 januari. De locatie was onbekend, maar door alle omleidingen belandden ze in Chaam. Omdat daar geen drie wijzen te vinden waren, ging het Driekoningen-zingen niet door en werd het een vrij spel voor het vrijgezellenfeest. Ze sloten de avond af in het mekka van de vrijgezellen: Den Dries, ook wel ’Singlewijk’ genoemd.
De ene na de andere Haaikneuter kwam in Berts verhaal voorbij, waardoor hij de lachers op zijn hand had. Hij ging er misschien wat snel doorheen en had eigenlijk niks verteld over de trouwdag zelf. ”Iedereen weet toch wel hoe dat gaat? Lucia en ik stonden tegenover elkaar. Pas later kwamen we erachter dat de BABS geen Ave Maria heette, maar Jacqueline. Het was een formaliteit, maar ze moest toch vragen: ’Heeft iemand bezwaar tegen dit huwelijk?’ En wat denk je? Staat de vader van Lucia op en zegt: ’Dit lijkt mij geen goed idee. Lucia is je zus, dus ik zeg nee!’”
Lowieke Spel (Louis van de Boogaart)
Zingend kwam hij binnen in zijn sportkleding:
”Wij zijn hier bij de Adams Familie,
bij Moniekske en Rudi,
de ontmoetingsplek is in de hal,
we zijn hier bij de Adams Familie...”
Op zijn rode shirt stond ’KappenmetFun’. Lowieke was de opvolger van Annie Matie. Hij nam even de regels met iedereen door: ”Is de familie Theeuwes aanwezig?” Na een beschaamd ’ja’ uit het publiek reageerde hij: ”Eentje kan nooit.” Vervolgens noemde hij de familie Verheijen, die rijkelijk aanwezig was. Daarna riep hij de familie Laurijsen op. Toen het stil bleef, zei hij droog: ”Die kunnen uit mijn sauwel.” Vervolgens volgden de families Adams en Van Tilburg.
Omdat het te lang zou duren om alle 98 namen op te noemen, vroeg hij: ”Wie komt er uit Ulicoten-West?” Er volgde overleg in de zaal. ”Nou gaan ze overleggen,” zei hij verbaasd. Ulicoten-Zuid leverde meer gejuich op. Vervolgens vroeg hij of De Kneut aanwezig was. Het bleef stil. ”Mooi, dan kunnen we die links laten liggen,” grapte hij.
Lowieke vertelde dat hij en John Tielemans een lintje hadden gekregen en vroeg: ”John, wanneer moest jij altijd afwassen bij de burgemeester?” Daarna nam hij de regels van het park nog even door en kondigde hij de spelmiddag aan. Hij had veel Haaikneuters nodig, vooral de Somsband moest eraan geloven.
Lowieke sloot af met de woorden dat hij het niet te lang wilde maken: hij had zin in bier. Terwijl hij wegliep, droeg hij nog een gedicht voor over ’Geile Bertus’.
Joost van de Moayen (Joost Verheijen)
Joost kwam dansend op de muziek van de Backstreet Boys binnen. Hij mocht meedoen, zolang zijn vrouw er ook wat aan had. Thuis had hij weinig te vertellen met twee dames in huis, maar de afspraak was dat hij ook één week per maand chagrijnig mocht zijn.
Er was nogal wat veranderd bij Joost: hij werkt inmiddels bij de gemeente Dongen. Weg bij de ABG, want ABG stond voor ’Alles Behalve Gezellig’. Soms moest hij nog op locatie gaan kijken. Zo had hij contact gehad met een burger over de losliggende kaaien in de bocht bij de Goorweg. Hij snapte niet waarom de gemeente de betrokkenheid van deze burger niet beter inzette: ”Als thuis alles zo netjes aan kant is, kun je je overal druk over maken.”
Joost dacht dat Thuisbezorgd een Baolse uitvinding was, want Pastelino en Frietamientje waren de eerste bedrijven die je via de ’Claud’ kon bestellen. Bij Ice Koud zag Joost iemand in de frietkraam staan, waardoor hij dacht dat Claud zelf thuis bezorgd zat te wachten of de inkomsten wel naar de juiste rekening gingen.
Sinds een paar jaar was Joost ook een enthousiaste vrijwilliger bij Toerisme Baol. Hij dacht dat het goed was voor zijn ontwikkeling en zou helpen om zijn grenzen te verleggen. Maar dat viel tegen. ”De grenzen bleken al sinds 1198 vast te liggen.”
Joost vond het fijn om weer in de ton te staan.
Hakketak (Gert Koijen)
Met een grote motorzaag op zijn schouders kwam Gert op. Hij was ZZP’er: Zelfstandig Zagend Personeel. Volgens klimaatactivisten was hij een seriemoordenaar. Zijn vrouw Loes noemde hij een takkenwijf, die hij leerde kennen als een twijgje. Maar twijgjes worden in 25 jaar bomen, en zij was inmiddels een treurwilg geworden, waar mos begon te groeien op plekken waar het daglicht niet kon komen. In een romantische bui had hij een rode lippenstift gekocht voor zijn vrouw bij de Bruna; een rode van het merk Pritt.
Tegenwoordig is iedereen LHBTQIA+, hij had alle letters opgezocht en wist nu wat het allemaal betekende, voor diegene die het echt niet weten is er de IA want die noemen zich ezels. Hierdoor willen de kippen in de stal van Adams allemaal als ’hen’ worden aangesproken, maar bleven ze toch hetzelfde geslacht.
Gert wendde zich nog even tot de man van de burgemeester. Die had hem een heel jaar lang gezegd dat hij niets tegen hem mocht zeggen, want dat kon in de sauwel tegen hem gebruikt worden. “Maar ja, je hebt het net één keer te vaak gezegd. Ik heb een kettingzaag in de hand, jij een zaag met een ketting.”
Ook Thomas CD Adams was over zijn schaduw heen gestapt. Gert wist dat Thomas goed plantjes nat kon houden en dacht daarom dat hij wet-houder was geworden.
Gert eindigde met: ”Ik heb nog heel veel meer grappen, maar dan wordt het te afgezaagd.”
Tommeke Boonen en coach Johnny Cash (Tom en John Tielemans)
Tommeke kwam aan op zijn koersfiets, met Johnny erachteraan op zijn scootmobiel. Er werd begonnen met een dopingcontrole, waarbij de kleur, geur en smaak goed beoordeeld werden. Tommeke had wel wat Chaams bier gedronken, wat de dopingcontrole eigenlijk overbodig maakte.
Verder probeerden ze zoveel mogelijk over de kedavers te praten, want dan wisten ze zeker dat het stil was in de zaal en er geluisterd werd. Kedavers stond voor ’Kadaster, Verrek maar’. Want met die bomen die ze aan het rooien waren, gingen weleens de verkeerde om.
Tommeke en Johnny bleken ook nog over zangtalent te beschikken:
”Pijnboompit, pijnboompit, liggend kan je schijten, maar ’t is beter als je zit.”
(voor de andere strofes verwijs ik naar YouTube)
Ze waren blij om Thomas op de eerste rij te zien zitten, want die zag je anders nooit zitten. Hij zat nog in de schaduw van de burgemeester, maar die schaduw werd steeds kleiner.
Johnny Cash vertelde Tom nog dat hij 25 jaar geleden zijn moeder ten huwelijk had gevraagd in de ton, en dat hij toen nog een dikkop was en Johnny een jonge god. ”Dan zijn de zaken behoorlijk omgedraaid,” was het antwoord van Tommeke.
De scootmobiel had geen zin meer om te vertrekken, maar de sauwelzaal zat vol met helden die Johnny Cash graag naar buiten duwden.
Aaierenman (Joris Theeuwes)
Al vloggend kwam de Aaierenman binnen. Superheld worden was niet gelukt. Hij had nog even gewerkt als uitsmijter bij een restaurant, maar als daar niemand binnen zat, kon hij ook niet werken.
Hij had 1 miljoen likes en vertelde dat aan Ivo Creemers toen hij hem tegenkwam. Ivo antwoordde: ”Ik heb aan vijf likes per week meer dan genoeg”. Tijdens zijn sauwel kwam Staf een pilsje brengen. ”Alles verandert, de wereld staat in brand, maar Staf blijft gelukkig.”
Aaierenman leidde ook influencers op. Pas had hij een tutorial gehouden voor 2000 man of zo. Er waren ook een hoop vrijgezellen uit Ulicoten (die hij allemaal bij naam noemde) die vol verwachting voorin de zaal zaten. Maar die gasten lazen het onderwerp alleen net verkeerd: ’Vloggen, lekker bezig met je selfiestick’.
Er kwam nog een tip uit de zaal: er moet humor in een vlog zitten. ”Er zitten een witte en een bruine kip samen op een stok. De bruine kip valt dood van zijn stok. Exact een minuut later gebeurt hetzelfde met de witte kip. Wat is het verschil tussen die twee? De bruine kip is dooier.”
Hij vond reviews fantastisch en wilde zelf ook reviews geven over alle kappers in Ulicoten. Maar daar had hij meer dan twee weken voor nodig. Vooral met de mannen van de kapsters had hij het nodige te stellen in zijn reviews.
Hij wilde nog een verhaal vertellen over de mannen van Theeuwes, maar daar was helaas geen tijd meer voor. Dus nam hij maar afscheid. ”Die mannen van Theeuwes kwamen al in iedere sauwel voor, daar gaat het vast-goed mee.”
Fred van de Gazet (Jorick Bekers)
Fred van de Gazet kwam op met een grote duivenmand op zijn rug. Hij was de drager van het nieuws. Vroeger kwam het nieuws met de postduiven, maar op een gegeven moment werden die achterlijke vogels roekoeloos. Hij vertelde dat Sandra Sommen dezelfde bedrijfsvoering had als Anita van de Kluis: ”Sometimes geopend.”
In het verdere nieuws van Fred van de Gazet werd bijna heel Ulicoten bij naam en toenaam genoemd, wat heel wat gelach opleverde. Het nieuws over de Ulicotense Drive-in Show: zelfs met 100 gelukbrengende hoefijzers achter in je bus naar huis rijden na een avond stappen blijft een hele klus. De melktap in Ulicoten was uitgemolken. Na alle flauwe grappen van vorig jaar vond eigenaresse Silvie V het welletjes. Ze kreeg er spontaan het zuur van. Voortaan heet de melktap dan ook de Karnemelktap.
De Chaamse gemeenschap wilde enkel nog met positief nieuws in de krant verschijnen.
”Tot zover het nieuwsbericht.”
Maar Fred had medelijden met de Chaamse burger in quarantaine. Sinds de Dorpsstraat afgesloten was, kwam je er niet meer in. Eerst zou de Chaamse Kut enkel een lipcorrectie krijgen, maar door het doorscheuren hiervan moest compleet Chaam op de schop, waardoor de burger in quarantaine werd gezet.
Fred ging maar door, en het ene na het andere humoristische nieuwsbericht passeerde de revue in de sauwelschuur. Zo waren er wolven in Ulicoten gesignaleerd. De roedel bestond uit twee broers die luisterden naar de namen Joris en Victor, van het onmiskenbare ras geldwolf. Uiteindelijk kwam Fred van de Gazet door zijn kranten heen en nam hij afscheid.
Zonne goeie hebben wij nog niet gehad
Als afsluiting werden alle sauwelaars en Prins Rudy nog even in de bloemetjes gezet, terwijl de Somsband een muzikale ode gaf. Uiteraard was er ook een bloemetje voor Monique de kapster van de feestschuur. De Haaikneuters hadden genoeg om over na te praten. Helaas kunnen niet alle grappen in Ons Weekblad. Maar binnenkort vindt u de sauwels op youtube (John Tielemans).