Ook op donderdag 6 februari puilde de agenda van de gemeenteraad van Alphen-Chaam weer uit. Zo kwamen er liefst 59 ingekomen stukken aan de orde, die ook weer veel vragen en opmerkingen vanuit de raad opriepen. Het kostte burgemeester Schuitmaker moeite om na 4,5 uur overleg nog voor middernacht de vergadering te sluiten.
Door Luc van Hoek
Bibliotheek in Chaam
Vanaf 2025 zijn gemeenten wettelijk verplicht om een volwaardige openbare bibliotheek te hebben (een zogenaamde stelselbibliotheek). Hiervoor heeft het rijk een subsidiepot in het leven geroepen, de SPUK (Specifieke Uitkeringen lokale bibliotheekvoorzieningen). Alphen-Chaam ontvangt hiervoor € 420.000,- en heeft nu nog een vrijwilligersbibliotheek in Chaam (SKAC-gebouw). Wethouder Judith van Loon: “we hebben de raad verschillende scenario’s voorgelegd, waarbij onze voorkeur uitgaat naar een combinatie van professionalisering en behoud van de kennis en lokale inbreng van vrijwilligers. Dit doen ze namelijk al acht jaar heel betrokken. We kiezen voor ’t beste uit twee werelden. Maar we willen ook de kosten beheersen en waar nodig investeren in duurzaamheid. Op voorwaarde natuurlijk dat dit lonend is voor het Taxandriagebouw; de gemeente is hier overigens geen eigenaar van.” GBSV-raadslid Rens Michielsen wees op ’t risico dat teveel SPUK-gelden in het gebouw werden geïnvesteerd. De wethouder: “ik heb al eerder daarover toezeggingen gedaan; blijkbaar is dit niet genoeg voor de raad. Ik zeg toe dat ik, als de investering daarin zich aandient, bij u als raad terugkom.”
ABG-Organisatie
De efficiency binnen de ABG-organisatie is een onderwerp wat al bijna vanaf de start een terugkerend item is. Na het verzoek van de gemeenteraad in 2024 om hierover voorstellen te doen was het erg lang stil gebleven. Lammert Westra (CDA): “En nu we eindelijk reactie krijgen zijn de bezuinigingsvoorstellen wel erg mager. Daarom dienen wij een amendement in om een extra bedrag van € 169.000,- te bezuinigen.” Wethouder Erik Daandels moest er even van bijkomen. “Ik heb er van wakker gelegen. Zo’n efficiencyslag is snijden in eigen vlees. Dat gaat ten koste van bijvoorbeeld facilitaire diensten en overige dienstverlening. De opdracht in het amendement is onmogelijk. Het is van onze kant geen onwil, maar voor het college een worsteling. We willen daarom graag met de raad fundamenteel in gesprek over de ABG-organisatie.” Rens Michielsen (GBSV): “Ik trek dit heel slecht; weer een voorbeeld dat de ABG-organisatie ongewenst, onbruikbaar en onhoudbaar is.” Lammert Westra (CDA): “de term ‘in eigen vlees snijden’ vind ik vreemd: we zijn toch één organisatie? We wachten al twee jaar op verbetering van de effectiviteit. Het is nu noodzaak!”
Boswachterij Chaam
Al sinds 2014 liggen er plannen van de Bredase ondernemers Wildrik Hartman en Ad Mathijsen om in de omgeving van het voormalige Weidebad een welness-resort met Natuurpoort te ontwikkelen. De coronacrisis vertraagde de aanloop en door gewijzigde wetgeving zette de Raad van State een streep door het plan. Er liggen inmiddels weer nieuwe ideeën op de tekentafel, maar bouwkosten en stikstofregels zijn ook nieuwe uitdagingen. GBSV maakt zich zorgen over de verkeersdrukte op de N639 bij de ontwikkeling van het plan in de Boswachterij Chaam. Hanneke Willemstein: “Tot onze verbazing staat in het verkeersrapport dat ontwikkeling van de Natuurpoort ‘een beperkte toename van de verkeersdrukte op de N639 zal opleveren.’ Voor ons is elke auto die via Chaam naar het welness-centrum rijdt er één te veel! Er zijn ook andere wegen om via het buitengebied de Natuurpoort te bereiken. En in het verkeersrapport wordt ook verkeer meegenomen van het Weidebad, terwijl dit al 10 jaar gesloten is…” Wethouder Daandels twijfelde echter niet aan de betrouwbaarheid van het verkeersrapport. “Het is opgesteld door deskundigen. Als alle info er is, dan is ’t aan de raad om te besluiten.”
Ingekomen stukken
In de ingekomen stukken ook een brief van een inwoner van Chaam die zich zorgen maakt over de groenvoorziening rond de gerenoveerde N639. Niek van Oosterbosch (GBSV): “het centrum van Chaam verdient een groene invulling. Hou ’t niet alleen bij mooie woorden. We roepen u op om dit in samenspraak met de winkeliersvereniging en inwoners op te pakken.” Jan Bijlsma (GBA): “Volgens ons is deze oproep al 5 jaar lang besproken, waarom zien we dat niet terug in het straatbeeld?” Wethouder Ton Berben verwees fijntjes naar 2020: “Toen is het centrum-ontwerp van de N639 vastgesteld na uitgebreide participatie van ondernemers en inwoners. Daarbij is naar beide belangen gekeken voor zowel groen als parkeren. Maar ik heb begrip voor de motie en zal een indicatie maken van de kosten voor het maken van een plan, inclusief het vergroenen van het marktplein. Daarbij zullen we meer scenario’s uitwerken, zodat er een keuze gemaakt kan worden.” Lammert Westra: “betrek ook de Provincie bij de financiering, ze staan daar volgens mij niet onwelwillend tegenover.” Met de toezegging van de wethouder werd de motie ingetrokken.