Boomwortels rotten, mollen verdrinken, schimmels floreren door aanhoudende nattigheid. Het duurt nu al meer dan een jaar, akkers worden nauwelijks droog, bossen staan blank en bomen vallen om doordat hun haarwortels weg rotten. Wat doen de hoge waterstanden met het leven in en op de bodem? Dat is het simpele stervensproces wat zich nu afspeelt.

Er was een dier dat deze dagen mijn aandacht trok. Nu ik dit beschrijf bedenk ik dat het niet het dier maar zijn diersporen mijn aandacht trokken: vooral de grote en kleine zwarte molshopen. Die waren er erg veel en allemaal op de hoog gelegen gebieden bermen en weilanden.

Mollen hebben in de eerste plaats een gangenstelsel nodig om te leven, daar vangen en eten ze de regenwormen, kevers, larven, spinnen en kleine zoogdieren en dergelijke. Want een mollenleven speelt zich haast voor honderd procent ondergronds af en natuurlijk een droog gangenstelsel moet er zijn. Maar laat ik hem eerst eens netjes voorstellen. De mol behoort tot de orde van de insecteneters (carnivoor) en het naaste familielid van de mol is de spitsmuis. De familie mollen (Talpidea) kent twintig soorten. Onze mol de Talpa europaea is een echte specialist. Zijn lijf is perfect aangepast aan een ondergrondse manier van leven zijn ogen zijn met een vlies afgedekt en kunnen vermoedelijk alleen bewegende voorwerpen waarnemen. De ooropening (zonder oorschelp) ligt verborgen in een huidplooi, maar desondanks kan hij prima horen. Het belangrijkste zijn voor hem echter de trillingen die hij opvangt met zijn tastharen, daarbij heeft hij een hele goede neus die hij beweegt als een slurfje. We zijn nu midden in de paartijd van de mol. Dat is de tijd dat de mannetjes op bezoek gaat bij vrouwtje mol, die leven verder altijd solitair. Nadat het vrouwtje bevrucht is, wordt het mannetje onmiddellijk uit haar gangen gejaagd. Nu de paartijd is aangebroken graven de mannetjes ondiepe gangen. Daardoor zie je nu zoveel molshopen in februari/maart.

Ik was benieuwd hoeveel molletjes er verdronken zouden zijn? In gazons, in parken en wegbermen schieten de molshopen de grond uit als paddenstoelen. Al dat gewroet in de zachte grond is geen toeval. Dat lijkt best onhandig zoveel meters te maken, dat doen ze omdat mollen niet graag bovengronds komen. Daar zijn ze heel kwetsbaar voor roofvogels, reigers, ooievaars, vossen, marterachtigen allemaal eten ze graag een mol. De nattigheid is het gevolg van recordregens, niet eerder is er een periode van twaalf maanden zoveel neerslag gemeten in Nederland als van juni 2023 tot juni vorig jaar: gemiddeld bijna 1250 millimeter. Normaal valt hier 800 mm in een jaar. Voor de natuur is het op zich wel heel fijn dat er een keer een flinke aanvulling van de grondwatertekorten plaatsvindt, maar het schiet weer een beetje door de andere kant op. Dat is te zien hier in de plassen die vol met water staan. De natuur kan wel wat water hebben, maar op het moment dat die een half jaar lang ruim dertig centimeter onder water staan, is dat zelfs voor veel soorten te veel. Ttypische soorten komen niet snel terug. Als daar het water over een tijdje zakt dan zul je zien dat de vegetatie helemaal is afgestorven.

Soorten die er wel tegen kunnen zijn Riet, Gele Lis, gewone Wederik en Pitrus, die groeien en overwoekeren. Of het erg is voor de natuur al die regen? Sommige soorten profiteren er juist van amfibieën, libellen, vissen, kikkers en alles wat erin leeft en het water nodig heeft. Voor die dieren is het een verademing na al die droge jaren, met slakken en wormen in overvloed.

Ad van de Laar – natuurgids IVN Mark&Donge

Markandalletjes

* Leutig voorjaarsweer met lachende Groene Spechten.

* Groencafé: Thema: ‘Bedrijventerreinen in het Groen?’. Woensdag 12 maart 19.15 uur. Sprekers: Cees-Jan Pen (lector Fontys), Tristan Schonis (Gemeenteraad Partij voor de Dieren), Marius Aalders (nmv Markkant). Ook tekenen Burgerinitiatief Behoud het Groene Goud. Reigerstraat 16 (Brandpunt). Breda. Graag aanmelden: website nmv Markkant.

* Piet Hendrikx (Wijkraad ZW ‘De Rith’) bracht 543 handtekeningen. Dat helpt natuurlijk! Het benodigde aantal komt in zicht, er zijn nog veel nodig. Daarom doorzetten en voor iedereen is de termijn verlengd tot 2 april.

* Schriftelijke handtekeningen hebben toch voordeel! Mensen spreken er met elkaar over, zijn gelijkgestemd\.\. .. en inspireren elkaar! Zie ook website:'burgerinitiatiefbehoudhetgroenegoud'. Met oproep van natuurverenigingen en locale belangengroepen. Doen!

* Nuwenhuys aan de Reeptiend zoekt zorgbegeleider voor de dagverrijking. 20u/week.

* Negen jodelende Wulpen en Grote Zilverreigers in Merkske. Al elf Grutto’s terug op Bleeke Heide. Zeker vijftien Ooievaars en IJsvogels gezien in Markdal, kijkdagen bij nesten!

Joop van Riet – natuurgids IVN Mark&Donge