Tijdens de NL Doet en Ontmoet activiteit op 16 maart in cultuurcentrum Baarle gaf directeur Wim Vervoort een korte uiteenzetting voor geïnteresseerden over de nieuwbouw van het cultuurcentrum die aan de Loswal gebouwd gaat worden door Bruheze Beheer. Dezelfde presentatie werd eerder gegeven aan gemeenteraadsleden en gebruikers van het cultuurcentrum.

Door Jeanny Wouters

Het ontwerp voor de nieuwbouw, opgesteld door architectenbureau Grosfeld en partners uit Breda, werd eerder al geplaatst en gepresenteerd in Ons Weekblad. Na het bouwverlof dit jaar hoopt men dat de eerste schop de grond in kan, aldus Wim Vervoort. Hij toonde de foto van het ontwerp en gaf uitleg over de ideeën van de architect die zich liet inspireren door de boogconstructie van de tent in de tuin geplaatst voor de Zomer van Baarle.

Op de grens

Tussen de twee vleugels met gebogen dakconstructie komt de ingang waar precies de grens in het midden loopt. Het nieuwe cultuurcentrum komt op de grens te staan, niet recht gericht op de Loswal maar schuin om die grenslijn precies door het midden te laten lopen. Het wordt een transparant gebouw met veel glas en licht.

Tekeningen

Na het ontwerp van de gevel toonde de directeur tekeningen van de verdiepingen, een dwarsdoorsnede. Het nieuwe gebouw heeft naast de begane grond een verdieping. Weinig gangen en veel ruimte voor activiteiten toonde de plattegrond. Op details werd niet te veel ingegaan omdat het nog gaat om schetsen die niet definitief zijn.

De draaideur komt uit op de foyer met inkombalie waar bibliotheek, Visit Baarle en het cultuurcentrum beheer een plek krijgen. Rechts een grote zaal met tribune en podium, achterin café en terras en aan de andere zijde kleine multifunctionele zalen, kantoorruimtes en technische ruimtes. Trappen en een lift, een brede multifunctionele wacht/zitruimte.

Op de eerste verdieping ruimtes voor de academie, een kleine multifunctionele zaal, opslagruimtes voor verenigingen, multifunctionele ruimtes voor creatieve activiteiten.

Buiten rondom een park en toevoerwegen voor leveranciers.

Beter geëquipeerd

Wim Vervoort legde uit dat het nieuwe gebouw kleiner is dan het huidige gebouw maar wel beter geëquipeerd. Hij gaf aan blij te zijn met het plan, en dat uiteindelijk de kogel door de kerk is. Uiteraard was er ongerustheid onder het publiek over de toekomst van het huidige cultuurcentrum. Het auditorium in de tuin blijft behouden voor de werking van de Academie voor Muziek en Woord. Van het oude klooster blijft de dwarsvleugel en het oudste deel aan de voorzijde bestaan, aldus is besloten door de gemeentes die eigenaar zijn. Het publiek bij de presentatie was positief gestemd en gerustgesteld door deze uitleg.