De agenda van de raadsvergadering in Alphen-Chaam was op donderdag 13 maart voor de verandering beperkt. Dat zorgde ervoor dat binnen twee uur de boeken gesloten werden voor het officiële deel van de avond. De ontwerp-gebiedsvisie op Strijbeek kreeg met een inspreker en veel complimenten vanuit de raad nog de meeste aandacht.
Door Luc van Hoek
Gebiedsvisie Strijbeek
Al vanaf 2014 wordt er in en voor Strijbeek gewerkt aan een gebiedsvisie voor de toekomst, zonder resultaat. Inspreker Martijn van Exel heeft het plan in 2022 weer losgetrokken. Hij nam de raad mee in het hele proces. “Hiervoor hebben we uiteindelijk een werkgroep opgericht, waarmee we heel transparant door de thema’s die reeds door Poederoyen gesteld waren, heen gelopen zijn. Ik wil even de nadruk leggen op de transparantie van het verhaal, want dit was mijns inziens waar het mis ging in het hele proces.” Door de inwoners mee te nemen in het plan blijkt er grote gedragenheid binnen Strijbeek. “Grootste thema is toch wel verkeersveiligheid. Fietsen over de Markweg is door het toenemende (sluip)verkeer erg gevaarlijk geworden, met name voor de schoolgaande jeugd. Het inmiddels aangelegde gravelfietspad van de Strijbeekseweg naar het fietspad langs de Mark is geen oplossing: deze fietspaden zijn onverlicht en dus onveilig.” Astrid Lanslots (CDA) vond het resultaat ‘niet indrukwekkend’. “Bij de gebiedsvisie van de Rimpelaar waren voorbeelden concreet en situaties beter geregeld. Neem dit mee in de besluitvorming.” De voltallige gemeenteraad sprak haar complimenten uit naar de werkgroep. De ontwerp-gebiedsvisie Strijbeek werd unaniem aangenomen.
Vragen halfuurtje
In het vragen halfuurtje stipte Astrid Lanslots de problematiek van voetgangers en fietsers bij de nieuwe N639 aan. “We hebben zorgen over de toegankelijkheid en inclusie, welke afwegingen zijn hierin gemaakt?” Wethouder Ton Berben: “Het plan is nog niet opgeleverd, maar het ontwerpproces is zorgvuldig ontstaan met inbreng van inwoners. Maar feit is dat het wegprofiel van de N639 niet optimaal is.” GBA-raadslid Ruud van Dongen kwam terug op zijn eerdere vragen over de ontsluiting van nieuwbouwplan de Korte Bedde in Alphen. “Er zijn toezeggingen gedaan dat er geen ontsluiting op de Baarleseweg zou komen. Vragen van ontwikkelaars zijn niet beantwoord, er is veel onduidelijkheid.” Wethouder Erik Daandels: “Deze toezeggingen zijn mij niet bekend en als er vragen onbeantwoord zijn gebleven dan wil ik daar met u graag over in gesprek na afloop van de vergadering.” Van Dongen gepikeerd: “Dat wil ik graag in deze vergadering; daarna hoeft ’t voor mij niet meer.” GBSV had vragen over onder andere de QR-Fitpalen, het Schone Luchtakkoord, de kledingcontainers op Baarleseweg 1 in Chaam en de stand van zaken bij het I.K.C. Wethouder Ton Berben over de containers: “We hebben daar geen beleid in, de situatie is rommelig en we gaan deze partijen aanspreken.” Wethouder Daandels inzake het I.K.C.: “in oktober hebben we de raad geïnformeerd en in januari de omwonenden. We gaan ook de overige inwoners van Chaam hierin meenemen. Op 1 april is het volgende informatiemoment gepland. De planning is nog steeds dat de eerste spade voor het eind van dit jaar de grond in gaat.”
Bestemmingsplan Baarleseweg 1-3
Op de raadsagenda het plan om op de lege bouwplek op de hoek Baarleseweg en Wouwerdries in Chaam een project van vier woningen, twee woningen gericht op de Baarleseweg en twee gericht op de Wouwerdies/marktplein te bouwen. Rens Michielsen (GBSV): “Wij zijn blij met dit plan. Jarenlang was deze lokatie een doorn in het oog van veel inwoners uit Chaam. Het feit dat er ook geen zienswijzen zijn ingebracht zegt hierover veel. Het enige wat hierover op te merken is dat hiermee ook het laatste beetje groen aan het plein verdwijnt. Denk hier over na!” Het plan werd unaniem goedgekeurd.
Kabels, kabels…
Op de agenda stond tot slot de ‘verordening ondergrondse infrastructuren’. VVD-raadslid Guus Huijben: “het alsmaar leggen van kabels door verschillende netwerkproviders stoort veel inwoners. Bij mij in de straat is de stoep in kort tijdsbestek acht keer opengegaan en weer dichtgemaakt. Straatwerk wordt daardoor telkens opengehaald. Kunnen wij deze kabelaars verantwoordelijk stellen voor eventuele schade?”. Wethouder Ton Berben. “Deze verordening is juist bedoeld om deze situaties te voorkomen en hierover duidelijkheid te brengen.”