De gemeenteraadsvergadering van donderdag 20 maart begon met een stoelendans, wisseling van personen en plaatsen. Frans de Bont nam definitief afscheid van de gemeenteraad; zijn plek namens Forum Plus in de raad werd ingenomen door Bart Mertens. De goedkeuring voor gebiedsontwikkeling van het centrum was een historisch moment met de unanieme keuze voor het samenwerkingsverband TM Vanhout Projects-Pluym-Van Loon voor de uitvoering. De OCMW-raad kreeg een nieuwe voorzitter in de persoon van Anja van Gils (N-VA). Zij maakt nu ook deel uit van het schepencollege.
Door Jeanny Wouters
Er was aan het begin van de vergadering een héél kort moment waarin schepen Sophieke Verhoeven namens Forum Plus een persoonlijk woordje sprak tot collega-raadslid en oud-burgemeester Frans de Bont die 36 jaar raadslid/schepen was en 6 jaar burgemeester. “Een legende” aldus de schepen. “Mijn mentor en kompas in de lokale politiek neemt afscheid.” Ze hield het kort, net als Frans zelf altijd deed, to-the-point, recht door zee, met een vleugje humor en zeker niet van de lange monologen. “Jij wist altijd de juiste balans te vinden tussen serieus en luchtig. Jouw unieke vermogen om mensen samen te brengen en moeilijke situaties te verlichten, jouw empathie en betrokkenheid maakten een wereld van verschil.” Ze beloofde de nalatenschap te zullen bewaken en waarmaken.
Opvolger
Burgemeester Philip Loots las voor wat artikel 169 van het kiesdecreet voorschreef, de volgende personen op de kieslijst waren Roy Remmen die zijn mandaat niet opnam, evenmin als Jan Van Ammel die daarna op de lijst stond. Derde kandidaat was Bart Mertens wiens geloofsbrieven in orde werden bevonden en hij legde de eed af en ondertekende de aanstelling, schudde Frans de hand en nam vervolgens diens plaats in.
Daarna werden agendapunten samengevoegd om vertegenwoordigers in intercommunale samenwerkingsverbanden aan te duiden via een geheime stemming. De voorgestelde kandidaten werden unaniem aangewezen.
Samenwerking
ILV Land van Mark en Merkske, daarin werken Baarle-Hertog en Nassau samen met Hoogstraten en Merksplas en in dat samenwerkingsverband werd voorgesteld een dag per week gezamenlijke inzet van een van de personeelsleden te bekostigen. Ann Brosens (CDK) vroeg of er een vorm van controle was of deze persoon wel 1/5 deel van haar tijd aan het werk was voor de gemeenten. Schepen Remco van Tilburg gaf aan dat dit moeilijk te controleren is, waarop Philip Loots toevoegde dat dit in goed vertrouwen tussen de vier gemeentes is afgesproken.
Verkeer en mobiliteit
In de Kapelstraat wordt het zonaal parkeerverbod uitgebreid. Hier mag alleen nog in de parkeerhavens geparkeerd worden tussen de Molenstraat en het Mulderpad. Dat was voorheen tussen Molenstraat en Klokkenstraat. De bewoners kunnen hierdoor beter hun oprit verlaten; op dit moment mag men daar nog overal parkeren. CDK vond dit ook een goeie zaak en dit voorstel werd goedgekeurd.
Centrum gebiedsontwikkeling
Al 15 jaar is men bezig met de plannen om in het centrum aan gebiedsontwikkeling te doen, de hoek Molenstraat/Kerkstraat en achterliggend gebied. Drie kandidaten dienden bestek en offerte in en daaruit werd een kandidaat gekozen die het project mag gaan uitvoeren. “Kiezen is verliezen” sprak burgemeester Loots daarbij. De jury gevormd door het college van burgemeester en schepenen, een vertegenwoordiger van kerkfabriek, een van de Woonboog, een namens IOK en een vanuit OCMW koos voor het samenwerkingsverband TM Vanhout projects-Pluym-Van Loon. Er wordt een stuurgroep ingesteld voor overleg tussen de partijen en die wordt gevormd door Dominic Poelmans en burgemeester Loots.
Alle partijen spraken lof uit voor dit project en de zichtbare vooruitgang. Binnenkort wordt het project gepresenteerd aan de pers, een historische moment aldus de burgemeester en de oppositie verzocht om alle raadsleden hierbij uit te nodigen omdat door verschillende legislaturen hieraan gewerkt is.
Er was applaus voor de raad nadat het zeer belangrijke voorstel unaniem aanvaard werd.
Nieuw lid schepencollege
De raadsvergadering werd geschorst om in de OCMW vergadering verder te gaan met een wisseling. Remco van Tilburg (N-VA) gaf het voorzitterschap van de OCMW-raad op waarna Anja van Gils (N-VA) werd voorgedragen als kandidaat. Zij legde de eed af, werd gefeliciteerd door de burgemeester en mocht daarna achter de tafel van het schepencollege plaatsnemen.
De vertegenwoordiging van verschillende raadsleden in de Lokale Advies Commissie en ILV Noorderkempen werden unaniem goedgekeurd net als de andere voorstellen.
Mazout-ramp
De nieuwe werkwijze voor de rondvraag (de vragen drie dagen voorafgaand aan de raadsvergadering indienen) had goed gewerkt. Er waren acht vragen tijdig ingediend door CDK. Jeroen Raeijmaekers (N-VA) vroeg zich af hoe het gaat als er tussentijds iets gebeurt en hij had direct een vraag daarbij. Aan de Wiekenweg is sprake van een ‘mazout-ramp’ waarbij sloten vol drab liggen en zorgen voor stankoverlast. “Welke acties nemen Hertog en Nassau om schoon te maken en wie betaalt? En zorgt men wel dat dit niet in het drinkwater terechtkomt?” Burgemeester Loots meldde dat er mazout in de afvoer terechtgekomen is; Pidpa en de milieupolitie en de gemeente Baarle-Nassau zijn betrokken bij opruimwerkzaamheden, onderzoek loopt. En wie de rekening moet betalen? De verantwoordelijke aldus de burgemeester. Baarle-Hertog heeft de opdracht gegeven, Baarle-Nassau is ook begonnen met afgraven.
Vragen
Ann Brosens dankte voor het ontvangen van de collegeverslagen, stelde vragen over trajectcontroles en resultaten daarvan. Mark Bruurs (CDK) informeerde naar de ontwikkelingen met de Nederlandse gasleverancier. Remco van Tilburg antwoordde dat stappen zijn ondernomen, de gemeente heeft een schrijven naar Eneco gedaan en gemeld dat de heffing een buitenwettelijke grondslag heeft.
Jef van de Perre (CDK) vroeg om aandacht voor de staat van wegen, met name het Simonspad en Ghil. Onlangs heeft de brandweer een paard moeten redden nadat een rijtuig kantelde in een waterplas, aldus verslag van Staf Braspenning (CDK). Deze week is het pad geschaafd en hersteld door Baarle-Nassau. Schepen Van Tilburg haalt dit aan in eerstvolgend overleg Openbare Werken.
Staf Braspenning stelde nog vragen over het rooien van bomen nabij kapelleke Ginhoven: is door de provincie gedaan. Vogelkastjes die gehangen zijn ter bestrijding processierups, zijn ze al schoongemaakt? Bekenherstelproject Merkske, landbouwers zijn geschrokken dat hun grond weer onder water kwam. Grachten zijn opgemeten en daarbij zijn veel fouten gemaakt. Gemeentes hebben de kaart gehad en zijn gevraagd te verifiëren of het klopt, dit moet voor 30 april gebeuren. Schepen Van Tilburg beantwoordde alle vragen en om 21.00 uur sloot de voorzitter de vergadering en werd er zoals gebruikelijk door de raadsleden en volledig gevulde publieke tribune (er moesten stoelen worden bijgehaald) nog even nagepraat.