Natuurlijk is er ook dit jaar de optocht door het dorp met de versierde voertuigen. De versierde voertuigen komt voort uit de traditie van de versierde fietsen. Maar om ook de skelters, stepjes en andere niet gemotoriseerde voertuigen een plek te geven, houden wij in Ulicoten de versierde voertuigen optocht. Samen met de Muziekvereniging Ulicoten lopen ze een ronde door het dorp om iedereen hun versierde voertuig te laten zien.

Maar waarom doen we dit?

De geschiedenis van versierde fietsen op Koningsdag is een leuke en kleurrijke traditie die diep geworteld is in de viering van de Nederlandse koninklijke familie en de nationale identiteit. Deze traditie is vooral zichtbaar in de zogenaamde ’Fietsers van Koningsdag’ en is een van de speelse manieren waarop mensen hun vreugde en trots uiten op de dag van de koning.

Oorsprong van de traditie

De traditie van versierde fietsen komt waarschijnlijk voort uit de gebruikelijke vieringen van Koninginnedag (nu Koningsdag) in Nederland. Koninginnedag werd jarenlang op 30 april gevierd ter gelegenheid van de verjaardag van Koningin Juliana en later Koningin Beatrix. Op deze dag waren mensen altijd druk bezig met het versieren van alles wat maar versierd kon worden, van huizen en straten tot kleding en voertuigen, waaronder fietsen.

Toen Koning Willem-Alexander in 2013 de troon besteeg, werd Koninginnedag omgedoopt tot Koningsdag, maar de traditie van het versieren van fietsen bleef een geliefd onderdeel van de festiviteiten. Fietsen zijn een symbool van Nederland, waar fietsen een populaire en gemakkelijke manier van transport zijn, en het versieren ervan voegt een feestelijk en creatief element toe aan de vieringen.

De versiering

Op Koningsdag worden fietsen vaak versierd met oranje, de nationale kleur van Nederland, maar ook met andere kleuren zoals rood, wit en blauw, die de Nederlandse vlag symboliseren. De versieringen kunnen variëren van simpele oranje linten, ballonnen en bloemen tot complexere ontwerpen, met zelfgemaakte kunstwerken, vlaggen en zelfs kunstzinnige thema’s die de fiets omtoveren tot een kunstwerk.

Er zijn zelfs speciale evenementen en wedstrijden waarin de meest originele en kleurrijk versierde fietsen worden gepresenteerd en beoordeeld. Deze fietsen kunnen deel uitmaken van straatparades of gewoon een manier zijn voor mensen om hun persoonlijke creativiteit te uiten.

Impact en sfeer

De versierde fietsen dragen bij aan de feestelijke en informele sfeer van Koningsdag. Fietsers rijden door de straten van steden en dorpen, vaak samen met vrienden of familie, en trekken de aandacht van voorbijgangers. Het zorgt voor een levendige en speelse atmosfeer, die de vrolijkheid van de dag versterkt. De versierde fietsen zijn bovendien een weerspiegeling van de Nederlandse cultuur, die bekendstaat om zijn gezelligheid (gezelligheid) en het belang van gemeenschapsgevoel.

Samenvattend is de traditie van versierde fietsen op Koningsdag een leuke en kleurrijke manier voor de Nederlanders om hun trots op hun koninklijke familie en cultuur te tonen. Het symboliseert zowel de creativiteit van de mensen als de feestelijke sfeer die de hele dag doordrenkt.

Programma Koningsdag 26 april

13.00 uur verzamelen op het Bremerplein bij de Bremerpoort

13.30 uur optocht van versierde voertuigen begeleid door de muziekvereniging

14.00 uur onthulling naambord bij het Oranjeplein door de burgemeester

14.15 uur huldiging van de deelnemers van de versierde voertuigenoptocht

14.30 uur officiële opening door de burgemeester

14.45 uur Ulicoten Got Talent onder begeleiding van DJ Luc de Jong

Er wordt die middag een podium aangeboden voor alle talenten die hier hun act presenteren: alles kan en mag. Heb jij een leuk talent en wil je dit presenteren? Alleen of met een groep? Meld je aan door een mail te sturen naar: comite@oranjecomiteulicoten.nl.

Nieuw item: er staan sjoelbakken met hindernissen opgesteld, zodat iedereen zijn of haar kwaliteiten in het sjoelen kan testen. Leuk om met je vrienden te kijken wie de beste sjoeler is.

16.00 uur komst frietkraam!

18.00 uur bekendmaking wie de taart heeft gewonnen. Je moet zelf aanwezig zijn om hem in ontvangst te nemen.